Ett samtal kring Helga Gregorius

Regnet öste ner när jag träffade vännen Frida för ett glas vin innan vi skulle till Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen i Stockholm. Det var ett författarsamtal om Helga Gregorius där författarna Åsa Nilsonne och David Andersson tillsammans med Karin Cellton, bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, grottade ned sig både i Hjalmar Söderberg men också romanfiguren Helga Gregorius.

Innan samtalet startar måste tekniken fixas

David Andersson i sin bok Hjalmar Söderberg och eftervärlden berättar Andersson om personen Hjalmar Söderberg och hur synen på honom har förändrats genom tiderna. Andersson menar att Söderberg är skenbart enkel men hans böcker har många nivåer vilka kommer fram vid omläsning.

Åsa Nilsonne presenterar i sin parafras Fru Gregorius en ung Helga som är lycklig och älskar sin man. Åsa Nilsonne valde en ovanlig utgångspunkt till boken; vad är det Dr Glas inte ser. En annan tanke var omgivningens fördomar kring en ung kvinna som gifter sig med en äldre man. Kan hon verkligen älska honom eller är det något annat hon söker?  Det är något Nilsonne själv upplevt då hon var gift med en 22 år äldre man.

Karin Cellton, Åsa Nilsonne och David Andersson spekulerar

En annan vinkel var det moraliska dilemmat kring liv och död. Unga män måste tänka om de kan tänka sig att döda någon (göra värnplikt) medan unga kvinnor funderar på om de vill skapa liv eller inte. Här följde sedan en intressant utläggning om hur graviditeter och barnafödande beskrivs i originalboken. Är det Söderbergs egna tankar? David Andersson menar att det är det inte.

En sprudlande glad Åsa Nilsonne

Nilsonnes bok utspelar sig exakt samtidigt som Söderbergs Dr Glas. Hon skrev sin bok med Söderbergs bredvid sig, så läser man noga hittar man många scener som är likadana, flera repliker som överensstämmer. Däremot upplevde hon att som Söderberg låta handlingen utspela sig per dag, blev för meckigt så Fru Gregorius är uppdelad i månader.

Karin Cellton läser ur en barnbok om Dr Glas

Moderatorn Karin Cellton var påläst och kunnig vilket gjorde att hon kunde improvisera när samtalet drog i väg. Och det gjorde det i omgångar men oj, vilka roliga och intressanta utvikningar det blev. Andersson berättade om Maria von Platen, som är förebild till Helga. Nilsonne funderade kring hur skönhet påverkar en människa.

Jag kunde inte låta bli att vara en fan girl!

Samtalet avslutades med en frågestund och jag kunde inte låta bli att fråga om författarna är klara med sina bokpersoner när de skrivit klart boken. Andersson log lite och menade att han aldrig kommer bli klar med Söderberg. Nilsonne känner sig klar med Helga men, kanske finns det en öppning att Klas Recke får en egen bok. Det tyckte i alla fall publiken när Nilsonne slängde ut frågan till oss.

Vilken underbar kväll det blev!

Maria, 9 oktober 2024

En bokrelease i själens tecken - Sara Sommerfeld

13 oktober 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.