Höstens första bokevent gick av stapel på NK Bokhandel där Bazar förlag bjöd på releasefest för spännande Denise Karabuda. Det var en sprudlande författare som pratade om sin bok Änkan vid Moulin Rouge, del två i serien Kärlek & diplomati.
Efter lite omförflyttningar pga Tommy Myllymäki och Pi Le som tar över driften av anrika Bobergs Matsal som angränsar till bokhandeln kom vi till slut i ordning och eventet drog igång.
Det var många vänner, släktingar och bekanta till Denise Karabuda på plats så det var en lång rad av gratulanter som skulle kramas om, dessutom började Karabuda signera sin bok så jag började undra om det skulle bli något samtal. Jodå, lite senare var det dags.
Lisa Tell, förläggare på Bazar, greppade mikrofonen och undrade om det varit svårt att följa upp Ambassadören på Portland Place, första boken i serien.
Inte alls, svarade Karabuda. Hon var bara glad över att få hänga med alla underbara karaktärer igen. Att med andan i halsen utsätta dem för en massa saker. Som hon uttryckte sig ”det är roligt med karaktärer med bagage.” Men också få se karaktärerna övervinna hindren hon skrivit. Det blev som att Karabuda pratade om ett gäng nära vänner i stället för sina egna karaktärer. Det gjorde att de fick liv och ökade min lust att lära känna Constance, William och gänget. Karabuda menade att huvudpersonen Constance bor i henne, att hon ibland tänker ”det där är något Constance skulle ha gjort.”
Sen tog scenräven Karabuda över och håll ett långt tacktal, till förläggaren för hennes bokliga klokhet, till sin man som är den första som läser hennes texter, till Tim Karlsson för ett omslag som precis fångat den känsla hon sökte, till Emma Hamberg som fick henne att börja skriva. Men också till oss bokstagrammare. ”Det är så roligt att få träffa sina läsare!”
Tillbaka till boken. Jag frågade Lisa Tell hur de rubricerar boken och svaret blev en romantisk komedi. När Karabuda pratade om första boken beskrev hon en motsats-attraherar romance med ett lyckligt-just-nu slut. För, som alla vet, att leva tillsammans med någon kräver arbete från båda håll för att det ska fungera. I Änkan vid Moulin Rouge har Karabuda funderat över frågor som ”hur får man ihop det?” och ”som medelålders lever man ofta skilda liv, hur håller man igång kärleken?”. Ett annat tema i boken är systerskap, även mellan olika generationer. Karabuda använder humor för att mota bort melankoli i sitt eget liv så självklart gör hon likadant i boken.
Som titeln säger utspelar sig Änkan vid Moulin Rouge också i Paris. En stad där Karabuda spenderade några lyckliga år som barn med sin familj. Därför har hon en särskild kärlek till staden. Hon väver ihop sin verklighet med böckernas fiktion.
Maria, 13 aug 2024