Bokpromenad på Söder

Jag sökte lite förstrött på oberoende bokhandlare i Stockholm. Döm om min förvåning när jag hittade massor! Bland annat hittade jag en sammanslutning av oberoende boklådor på Södermalm. Så på en av junis hetaste dagar hängde jag en shoppingväska över axeln och gav mig iväg med kartan från boksoder.se i högsta hugg.

Min promenad började på Bysistorget med Bysis Bok & Papper. En proppfull bok- och pappershandel men de hade ändå gjort två läshörnor. En i barnavdelningen och en vid skönlitteraturen. Där satt en person under hela tiden jag var där så det blev inget foto.

 

Via Hornsgatan gick jag till Mariatorget och S:t Pauls Bok & Pappershandel. Vilken upplevelse det var att kliva in i den lilla lokalen. Bokhandeln är proppfull av Stockholmiania, poesiböcker och jag vet inte allt. Bedårande papper som såg handgjort ut med äkta blommor hängde på en ställning. Jag ville ha allihop. Ägaren var en äldre dam som skrotade runt bland alla böcker.

S.t Paulsgatan tog mig till Staffans serier. Där var det fullt av unga killar som jag misstänker letade specialutgåvor så jag gick inte in. Det gjorde nämligen ett ex rätt ofta.
Efter ett pit stop på Mosebacke torg för att fukta strupen och välförtjänt vila av fötterna fortsatte jag ner på Götgatan och nästa bokhandel.

Söderbokhandeln Hansson & Bruce var en magisk upplevelse. En långsmal lokal med bokhyllor upp till det höga taket var det en dröm. Det flagnande taket gav dock lokalen en lite sorgsen känsla. Personalen klättrade snabbt upp och ner för höga stegar och hade full koll på sortimentet.

Promenaden avslutades på Östgötagatan först en titt i Antikvariat Hundörat, en pytteliten lokal så jag tittade bara in då jag var så nyfiken på Barber & Books. Jag menar, vilket unikt koncept! Jag var på väg in men det var fullt av killar i olika åldrar som fick skägget och håret fixat samtidigt som ett gäng satt i bokdelen och bläddrade i böcker.

Det här ska jag absolut göra om! Värmen gjorde att jag inte orkade besöka alla bokhandlare på kartan.

Maria, juni 2024

En titt på ökenromance

29 juni 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.