Feelgoodfrukost

Printz Publishing är verkligen ett förlag som satsar helhjärtat på feelgood. Från alla grymma författare under deras tak till deras härliga events. En kylig aprillördag klev jag upp tidigt för att njuta en feelgoodfrukost tillsammans med Printz och Norstedts.

Efter att ha kämpat mig mot isvindarna till Norstedts fina lokaler på Riddarholmen i Stockholm möts jag av ett myller av hungriga människor, som vanligt flest kvinnor, dessa kulturens stöttepelare. Det var många kända ansikten bland borden både bokbloggare, förläggare och författare. Tillsammans med mitt sällskap tog vi för oss av frukostbuffén och slog oss ned med te, mackor och kakor.

Författarna från vänster:
Annelie Högberg, Åsa Liabäck, Anna-Lena Brundin, Sofia Ymén, Veronica Almer

Det var flera författare som skulle prata om sina böcker. Först ut var Ruth Kvarnström-Jones som med sin De fenomenala kvinnorna på Grand Hotel skrivit en riktig storsäljare. När jag lite senare skulle reservera boken på biblioteket fick jag plats 247, den som väntar på något gott…
Hennes svenskastudier i London tog henne två gånger till Stockholm och hon förälskade sig i stan. Nu har hon bott här i 40 år och trivs fortfarande. Tidigt upptäckte hon att det knappt fanns något skrivet om Wilhelmina Skogh, kvinnan som startade hotellkedja och som vände en vikande trend för Grand Hotel i Stockholm till något grandiost.

I sitt sökande efter material fick hon genom en bekant till sin man tillgång till Grand Hotels eget arkiv. Där tillbringade hon tre hektiska dagar iklädd vita bomullshandskar vilket ömtåliga dokument kräver.
Det märks att Ruth Kvarnström-Jones har en stor kärlek både till historien och berättandet. De fenomenala fruntimren på Grand Hotel är i många delar historiskt korrekt men då det är en roman innehåller den även fiktiva delar.

Nästa författare var mer lågmäld. Åsa Liabäck har skrivit serien om kolonin i Ådala. Berättelsen tog sin början när Liabäck själv köpte en koloni i ett av livets vägskäl. Det som drev henne var att lära sig skrivhantverket och tänkte sig en novell. Men när hon kommit en bit på väg insåg hon att hennes karaktärer krävde mer. Det blev fyra böcker i Ådalaserien till slut.
Många läsare har förälskat sig i karaktären Ragnar, en rakryggad man i 80-årsåldern. Efter en stunds funderande menade Liabäck att Ragnar är som hon önskar att hon kommer vara när hon själv blir 80. Kanske är det fler som känner likadant.
Liabäck beskrev inlevelsefullt känslan när hon skrivit det sista kapitlet på Ådalaserien i boken Som en vind genom Ådala. Hur hon kände ett tryck över bröstet, konstig liksom. Men hennes man hade svaret – hon hade ju sagt hej då till alla sina vänner i Ådala.

Efter Liabäck klev Veronica Almer och Annelie Högberg raskt upp på podiet. Deras gemensamma nämnare var att de skriver om öar. Almer om Marstrand och Högberg om Åstol, båda ligger i Bohuslän.
Idén till den historiska berättelsen kom till Almer när förlaget Printz ville ha en ny bok. Mitt under födslovärkarna googlade hon snabbt och fastnade för Kurorten på Marstrand. Ön under månskenet är den senaste i serien. Fantastika har tidigare läst Ön bortom dimman.

För Högberg gällde devisen ”gräv där du står”. Hon äger ett hus på Åstol så hennes Vågor av längtan utspelar sig där . När hon började prata med lokalbefolkningen upptäckte hon öns fascinerande historia och kände att hon ville skriva om den. Boken följer två tidslinjer, två stormar som slagit till mot ön. Hon har även inspirerats av sina grannar vilket gjorde att hon funderade lite över hur boken skulle tas emot.

Jag träffade härliga Sofia Ymén

Nästa kvinna på scen var fantastiska Sofia Ymén. Vilken naturkraft hon är! Inte nog med att hon är en grym författare, hon har skapat den fantastiska facebookgruppen Feelgoodfredag som med sina snart 10 000 medlemmar är ett måste i romance och feelgoodsammanhang. Hon är även lektör, moderator och inspiratör av stora mått när det gäller skrivande.

Ymén har skrivit både romance och feelgood tidigare men nu, efter ett samtal med Christoffer Holst, ger hon sig på mysdeckaren. Hon menar att cosy crime är en perfekt blandning av en karaktärsdriven historia som i romance och feelgood och så plussar man på lite klurigheter. Lägger ut spår och villspår för läsaren att följa. Det finns heller inga polisprocedurer utan det är ofta amatördeckare som löser fallen. I Yméns bok Storm över Solviken är det en bokcirkel som tar sig an mysteriet.

Sist upp på scen var Anna-Lena Brundin. Som den drivna artist hon är tog det inte många minuter innan hon hade kläm på vad vi i publiken skrattade åt. Själv sa hon att hon har humor som sin religion. Och humor använder hon och maken Jan Sigurd i böckerna om Anki. Eller, det var Sigurd (eller Sigge, som Brundin kallar honom) som börjat skriva på manuset till första boken om Anki redan innan de träffades. Nu skriver de tillsammans. Brundin berättade hur hon och maken sitter i sängen och delar en laptop. Ena stunden skriver hon något som han sedan läser. Sedan lägger han till något som hon läser och så håller de på. En spontan inspiration kring en förutbestämd röd tråd. De har liknande humor och språk, de har tillit till varandras styrkor. Låter härligt, tycker jag.

Det hölls ett quiz också, tre stora bokkassar delades ut men ingen följde med mig hem. Det gjorde däremot en varm, glad och positiv känsla!

Maria, 20 april 2024

Bokrelease med grekisk glädje

21 april 2024

Kapstaden utbytt mot Ljungstenar

21 april 2024

2 Thoughts on Feelgoodfrukost

  1. Så fin sammanfattning!

    En väldigt härlig frukost och förmiddag, en väldigt kall dag.

    Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.