Minst 100 gånger har jag gått förbi Pocket shop på Götgatan men aldrig gått in. Inte förr än nu när de lockade med ett författarsamtal med Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt kring deras nya bok Födelsedagen som de skrivit tillsammans. Boken kom ut exakt för en månad sedan, 12 september, och den har redan sålt 85 000 exemplar. Ett rekordresultat på så kort tid för ett helt nytt författarskap och en helt ny serie!
Sofie Sarenbrant är en etablerad deckarförfattare. Hennes böcker har sålt över fem miljoner exemplar i femton länder. Hon vann priset som Årets svenska deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Sofie höll ett uppskattat sommarprat 2020 som du kan lyssna på här.
Carina Bergfeldt är journalist, författare och programledare. Hon har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare och utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten. Även Bergfeldt har pratat i Sommar i P1.
Sedan de träffades på en releasefest för ca 10 år sedan har de varit vänner. När Bergfeldt hade en dröm om att de skrivit ihop kontaktade hon Sarenbrant som sa: Vi åker! Så för ca ett år sedan reste de iväg och började skissa på Födelsedagen. Upptakten till boken var ett minne Bergfeldt hade om hur familjen skulle fira hennes bror men när de kom in i hans rum hade han gömt sig. Drivet i boken kommer från spelet mellan ex-frun, frun och mannen. Alla har de något att vinna på att sonen är borta.
Hur har de arbetat med boken?
De visste redan från start att boken skulle utspela sig under 24 timmar. Inspirationen kom från tv-serien 24 med Kiefer Sutherland i huvudrollen. De skrev ett utförligt synopsis gemensamt, där de utkristalliserade alla vändningar i historien. Sedan använde de Google Docs, där flera personer kan jobba samtidigt i realtid, och delade upp kapitlen mellan sig. De använde sig även av rollspel för att verkligen hitta karaktärerna, hur de rör sig, hur de pratar osv. Rollspelandet ger en närhet och levandegör persongalleriet på ett sätt som det skrivna ordet inte kan.
Båda författarna tryckte på hur viktigt, och roligt, bollande av idéer var då skrivandet ofta är en ensam process. Moderatorn Jennie Sjögren (förläggare på bokförlaget Forum) frågade om boken därför är dubbelt så bra. Båda författarna tystnade tvärt och såg på varandra. Det blev en lustig anekdot som publiken uppskattade med glada fniss. Sarenbrant sa att det i alla fall aldrig varit ett liknande tryck inför någon av hennes böcker. Försäljningssiffrorna får väl tala sitt eget språk.
Något Sofie Sarenbrant är noga med är inte bara hur boken byggs upp utan även hur varje kapitel utvecklas. Det ska vara ett varierat språk, rättstavat och korrekturmässigt rätt, samt att texten måste flöda. För att det ska bli en riktig bladvändare bör varje kapitel sluta i en cliffhanger. Bara det är ett riktigt hantverk, menar Bergfeldt, som har lärt sig mycket av Sarenbrant under processen.
Redan från början fanns tankar kring att spänningsserien om Frida von Engen, där Födelsedagen är första delen, skulle bli tv-serie. Författarna var helt överens om vilken skådespelare de vill se i de olika rollerna. Men när de gav sin lista på skådisar till Nordisk Film, vilka köpt rättigheterna, menade de att – nu tar vi över, vi fixar det här.
Både Sarenbrant och Bergfeldt är härliga berättare. Det var en glad och varm stämning under hela samtalet. Det gjorde nog att så många vågade ställa frågor till författarna. Frågestunden är något jag verkligen uppskattar på bokevent. Efter samtalen kunde vi köpa Födelsedagen till specialpris och få den i en chic bokpåse.
Kön till signeringen ringlade lång när jag tackade Jennie Sjögren och representanten för Pocket Shop för ett trevligt samtal och smög mig ut på en höstmörk Götgata.
Maria oktober 2023