Bokmässan 2023

Vilken boksmocka! Två dagar fulla av samtal, både organiserade seminarier och spontana på golvet.
Mässhallen är stor. Väldigt stor, så kartan var viktig. Jag valde ut ett stort förlag, Norstedts, och utgick ifrån deras placering. Det underlättade navigeringen i de smått labyrintiska gångarna.

Det var många samtal som berörde skavet mellan det kommersiella och den så kallade kvalitetslitteraturen. Eller jag kanske upplevde det så för det var de samtal jag drogs till. Jag tycker just skavet är intressant för jag tror att kvalitetslitteraturförfattare (är det ens ett ord?) läser populärlitteratur och vice versa utan problem. Så vad kommer sig skavet av egentligen. Är det pengar och kanske försäljningsavundsjuka det handlar om?

Ett animerat samtal om Sveriges bokmarknad

Ett samtal på Litteraturscenen blev med tiden ganska animerat. Två lite äldre kulturmän, förläggarna Pelle Andersson, Ordfront förlag, och Gunnar Nirstedt, Nirstedt/litteratur, politiserade samtalet rätt snabbt och menade att den svenska bokmarknaden är riggad av de strömmande boktjänsterna Storytel och Bookbeat. Det är de som styr vårt val av böcker. De skulle modereras av en lite yngre kvinna, Sofia Stenström, författare och översättare, som knappt fick en syl i vädret. Hon ställde en fråga men männen tog snabbt över. De pekade med hela handen och nickade inkännande åt varandras ganska kraftfulla uttryck. Det var kul att se. Eller tragiskt, beroende på ens synvinkel.

Personliga möten gör livet bättre

Christina Eriksons happening i mässans foajé. Klänningen skapad av Adam Spjuth – Imaa Queen

Christina Erikson hade ordnat ett VIP-party för sin release av boken Om du var min, första delen i Svartåsviten, en serie om 21 böcker som startar i mitten av 1700-talet och slutar i vår samtid. Releasen var på makalösa Dorsia Hotel & Restaurang. Samtidigt som jag tuggade på en massa goda smårätter, typ tapas, samtalade jag bland annat med Christina Kihlström en väldigt intressant frilansjournalist från Falkenberg och Christina Eriksons förläggare Ebba Barrett Bandh, litterär chef på Bookmark förlag vilka ger ut Svartåsviten.

Sara Dalengren, romanceförfattare

Äntligen fick jag också träffa Sara Dalengren, en svensk romanceförfattare som brinner för övernaturlig romantik (paranormal romance). Vi har pratat en del online och det var kul att äntligen få skaka tass. Sara fanns i Serafs monter eftersom hon också är förläggare för Serafs nya imprint Seraf Sensuell.

Nu, när jag sitter hemma i soffan med ett glas vin, tänker jag inte på ömmande fötter eller kurrande mage. Nej, mina tankar kretsar kring spännande personliga möten och härligt skaviga scensamtal.
För – ska boken frodas behövs lite skav. Det luckrar upp runt rötterna vilket ger nya tankar plats att gro.

Maria, oktober 2023

Har svensk romance en egen röst?

1 oktober 2023

Två röster blir en. Sarenbrant och Bergfeldt.

1 oktober 2023

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.