Ingen konst att falla för dig

Samtida (contemporary) romance utspelar sig här och nu. Handlingen kretsar kring de sociala och moraliska problem som är specifika för vår tid. Huvudpersonerna har ofta en karriär eller när en dröm kring att göra något annat, något som ger dem större tillfredsställelse. I Annelie Mannerströms Ingen konst att falla för dig är Olivia en världsberömd konservator som flyttar hem för att hjälpa sin syster. In kliver Pascal och livet består plötsligt inte bara av jobb och systerns problem. På horisonten dyker kärleken upp.

Genom boken möts vi av ett fint persongalleri med Olivia och Pascal i huvudrollerna. De möts genom Olivias jobb när Pascal behöver hjälp med några konstverk till sitt galleri. Båda karaktärerna har utåt en framgångsrik fasad men på insidan har de tvivel och drömmar, precis som vi alla.

Historien utspelar sig i ett vackert Göteborg med fokus på konstvärlden. Mannerström beskriver konst-event och de personligheter man kan träffa inom kulturvärlden. Det är kändisar, välbärgade mecenater och bubbel. Men det finns även en vardag och det är den som griper tag i mig. Som Olivias pappa och Pascals mormor, eller mémé som hon kallas. När marken gungar för både Pascal och Olivia är de den trygga hamn som behövs ibland.

För att kärlek ska kunna växa sig stark behöver man kunna erkänna sig svag. Det finns en fin scen där Olivia tar en chans med Pascal.

Det enda han vill är att hon ska lita på honom. Öppna sig för honom.
Pascal börjar om.
”Kan du inte berätta varför du är så ledsen?” frågar han. ”Det är bara vi två här och jag lyssnar gärna. Du kan lita på mig.”
Olivia skakar på huvudet.
”Jag är så jävla trasig”, säger hon tyst och rösten bryts.

Med varsam hand skriver Mannerström en rolig, lite spännande romance med oväntat djup. Inte något dystert bråddjup utan det där allmänmänskliga av att vara otillräcklig, att inte tro på sig själv, inte riktigt våga. Men ljuset överväger. Dialogen är träffsäker, Pascal och Olivia är älskvärda. Kort sagt är Ingen konst att falla för dig en riktigt bra romance!

Maria, juni 2024

Betyg

4

Förlag

Seraf förlag

Utgivningsår

2023

ISBN

9789189522473

Författare

Annelie Mannerström