Lord Despair

Lord Simon Devere kommer tillbaka till England efter två helvetiska år i ett burmesiskt fängelse. Men han lider av svår PTSD och tvivlar på att han verkligen är i England. Varje gång han sluter ögonen kastas han tillbaka till fängelsehålan där han såg sin kusin dödas framför sina ögon.

Jenny Blackwood är en praktiskt lagd kvinna. Det var en tillgång när familjens överhuvud dog och faderns skulder uppdagades. Under falskt namn har Jenny arbetat som revisor åt traktens köpmän (societetskvinnor får inte arbeta). När hon får ett brev från traktens greve funderar hon först på att inte ta uppdraget men inser att hon inte kan säga nej till pengarna.

Lord Despair är nästan två böcker i en. Den första delen handlar om hur Simon och Jenny möts och hur de hjälper varandra. Jennys pragmatiska livssyn ger Simon en förankring till verkligheten som gör att han kan hantera sin svåra PTSD.
Del två är nästan en pusseldeckare där vi får följa Simon och Jenny när de tillsammans löser problemet med pengar som svindlas från herrgården. Det är en annorlunda historia om hur människor kan utnyttja andras svaghet och sjukdom.

Överlag är boken fin och en smula rolig. Det är inte en tung, socialrealistisk historia om PTSD utan en ganska lättsam novell. Det är en del kel mellan Simon och Jenny, heta kyssar och intressanta beskrivningar hur man tar av sig dåtidens kläder men det är en sedesam bok helt utan sex.
Jag var inte så förtjust i hur Simon hanterar sin ångest i mitten av boken, den delen kunde ha kortats ned. Men det var kul att läsa en bok med en smula psykoanalys i då den praktiken växte fram under den här tidsperioden.

Maria, mars 2021

Betyg

4

Författare

Sydney Jane Baily

Bokserie

Beastly Lords