Om du var min

När en etablerad författare byter genre höjs förväntningarna. När författaren byter från en, av vissa, mer ansedd genre (deckare) till en mindre ansedd (romance) än mer så. Svartåsviten av Christina Erikson kommer totalt innehålla 21 (!) böcker i 7 delar vilka alla kretsar kring de starka kvinnor som bott på Svartå Herrgård. Första boken Om du var min är historiskt placerad under 1700-talet och när hela serien är klar kommer vi befinna oss i nutid. När författaren flyttade till Svartå Herrgård insåg hon snart att det har varit många med namnet Christina som bott där genom tiderna. I en intervju sa författaren ”Sedan jag flyttade hit har jag förstått att det är min roll här, att berätta dessa kvinnors historia.”

Berättelsen i Om du var min handlar om Christina Sporre, en ung kvinna med för tiden ovanliga idéer. Hon vill förvalta och förnya Svartå Herrgård men som kvinna förväntas hon gifta sig för att knyta viktiga politiska band och stärka familjen. Huvudperson två är Gustaf Andersson, en arbetare på gården. De har växt upp tillsammans och när de var små lekte de men nu anses de vara vuxna och då passar det sig inte längre, de tillhör olika samhällsskikt.

Författaren bygger elegant upp en spännande historia om egensinniga kvinnor, stolta män och mord. Kapitlen är ibland extremt korta, två – tre sidor, och perspektivet byts i nästan varje kapitel. Det här gör att det är svårt att sluta läsa. Det märks att det är en väldigt driven författare som håller i pennan!

Eftersom romance är en bred och djup genre finns det något för alla. Det viktiga är att det är kärlekshistorien som driver handlingen. Christina Sporre och Gustaf Andersson längtar efter varandra och det styr delvis deras handlingar men lika viktiga är de yttre omständigheter som påverkar dem. Deras klasstillhörighet, de sociala koderna som inte får brytas. Händelserna kring mordet är brutala och påverkar alla viktiga personer i historien.

Att byta genre kräver mod och uthållighet, inte helt olikt Christina Sporre i boken. Det har Christina Erikson och hon levererar. Om du var min är en välskriven bok med en touch av romantik och jag ser med spänning fram emot nästa i serien, Lycksalighetens ö.

Maria, september 2023

Betyg

3

ISBN

9789189750487

Förlag

Bookmark

Utgivningsår

2023

Författare

Christina Erikson

Bokserie

Svartåsviten