Starting over at Acorn Cottage

En varm och rolig bok om hopp, förlåtelse och om att våga börja om

Jag valde boken utifrån omslaget då jag var på jakt efter något varmt, hjärtligt och lättsamt. Och författaren levererade med råge.

Huvudpersonen Clara Maxwell fick mig att le från start med sina dramatiska kommentarer som när hon slänger alla exmakens prylar i soptunnan ”My love life is in the bin. Literally”. En kväll när hon dricker lite för mycket hittar hon ett hus i den sömniga byn Merryknowe och köper det osett. När hon kommer dit och ser det i verkligheten stämmer det inte särskilt väl med bilderna. Det är i det närmaste ett ruckel.

Nu kliver änklingen Henry Garnet in i historien. En multihantverkare extraordinär. Han fixar agtak, renoverar och bygger det mesta i trä, drar elektricitet och planerar trädgårdar. Exakt vad Clara behöver. Han har sin dotter, Pansy, med sig. Det visar sig att han även kan fixa Claras hjärtesorg.

Det finns några viktiga personer till i historien. Rachel som äger ett bageri/café och Tassie en äldre skollärare som har koll på byn och läser framtiden i teblad. Att det är få personer i historien gör att de kan få blomma ut och bli mångdimensionella. Kvinnorna är olika men formar ändå en varm, stark vänskap.

Hela boken är lättsam och riktigt rolig, en del kommentarer av Pansy är helt på pricken, men allt eftersom personernas bakgrundshistoria utvecklas kryper den mörka sanningen fram om övergrepp och våld i hemmet. Trots det får författarens insiktsfulla sätt att skriva mig att fnissa glatt under läsningen med sina oväntade nyanseringar och fina karaktärsbeskrivningar.

Maria, juli 2020

Betyg

4

Författare

Kate Forster