Winnawarra

En mysdeckare om kvinnan från den engelska storstaden som ödet placerar långt ute på den australiensiska obygden.

Emily Perkins lämnar sitt relativt ordnade liv i England för att starta om i Australien. En vän till Emilys mamma har testamenterat en del av en stor ranch till henne och hon kan endast få besittning under vissa förutsättningar. Att hon bor på ranchen i ett år. Emily har precis blivit dumpad av en man som redan var gift så steget att flytta till Australien var inte så stort.
På flygplatsen väntar Doug Macgregor, en av tre bröder som äger och driver Winnawarra. Väl på plats i Australien möts Emily av ett land hon aldrig kunnat föreställa sig. Värmen, folket och avstånden var något helt annat än hon trott.
Doug och hans bröder blev ställda när de fick reda på deras farfar, Jock Macgregor, hade testamenterat en del av deras ranch till en, för dem, helt okänd kvinna. Varför är det så viktigt att kvinnan bor på Winnawarra ett år? Och varför har Jock bett en högt utbildad ekonom och forensiker att undersöka Jocks sons död?

Inte långt efter Emilys ankomst till ranchen börjar underliga saker hända. Först tror Emily att hon ser i syne, att hon inbillar sig det hon ser men långsamt börjar en historia nystas upp som försätter både Emily och Doug i fara.
När du läser boken är du verkligen på plats i Australien. Det är varmt, fullt av flugor och farliga djur. På en så stor ranch som Winnawarra bor och arbetar många olika typer av människor. Allt från kökspersonalen till kofösarna. Lägg till turisterna som bor på ranchen och du får en härlig cocktail av personligheter.

Det är en spännande historia som långsamt byggs upp med många vägskäl och återvändsgränder. Men det är nått som skaver. En så välutbildad kvinna som Emily reagerar emellanåt med okunskap och näst intill dumhet. Det känns inte riktigt sannolikt.
Doug är lite väl stereotyp i sin australiensiska maskulinitet och blir därför lite suddig i karaktären för mig.
Elizabeth M. Darcy är svår att få grepp om så jag undrar om det inte är en pseudonym. Winnawarra känns även som en tidig bok innan författaren helt hittat sin stil men är absolut värd några timmars läsning.

Maria juni 2020