En dyrbar fångst

Jag har träffat på Christoffer Holst flera gånger på olika events, bland annat på Feelgoodfestivalen. Varje gång har det slagit mig hur trevlig han verkar. Organiserad men tillgänglig på något sätt. Christoffer Holst är en man med många strängar på sin lyra. Förutom författare driver han Printz Publishing, är förläggare och sommelier.

En dyrbar fångst är min första Holst-bok. En mysdeckare med två kvinnor i huvudrollen. Louise Collins en framgångsrik tidningsskapare som nu i 70-årsåldern blivit arbetslös samt hennes halvsyster Lina som äger en delikatessaffär på Södermalm i Stockholm.
När Louise får i uppdrag av sin far att planera ett nytt boutiquehotell i Vadstena öppnar livet upp sig för nya äventyr. Och förresten. Louises pappa är 90 år.

Holst har en fingertoppskänsla för att förmedla livets olika faser. Han beskriver träffsäkert kvinnornas tankar inför deras upp- och nedgångar. Lina upptäcker att grannen till hennes delikatessaffär var privatdeckare och genom Lina börjar vi nysta i en ung kvinna som försvunnit i Vadstena. För det är ju trots allt en deckare, om än supermysig.
Med Holst vid pennan blir vi trakterade intressanta maträtter med tillhörande vin, vackra miljöer och ett pittoreskt Vadstena.
Jag hade föredragit om antingen Louise eller Lina hade varit huvudperson och fått en större del av kakan. Lägg till två kidnappade tonåringar och diverse bipersoner som pockar på plats blev det lite för rörigt, historien blev ytlig.
När det gällde deckargåtan hade jag gärna sett mer letande efter ledtrådar, som det är nu var det mer slumpen som löste fallet.

Boken är första delen i en serie, Morden längs vägen. Del två ligger på bordet bakom mig och jag ser verkligen fram emot att sätta tänderna i den. Eller skeden. För att läsa En dyrbar fångst är som att njuta en chokladmousse. Mjuk, len, med en aning bitterhet och snabbt förgången.

Maria, november 2023