A Darkness at Sethanon

För att en fantasy ska vara bra måste den vara trovärdig. Som läsare vill man inte ifrågasätta den värld man valt att tillbringa många timmar i. Och någon som verkligen behärskar världsbyggande till fullo är Raymond E Feist.
Det med glädje jag öppnar boken och reser till Midkemia igen i sista delen av hans Riftwar-serie A Darkness at Sethanon. Trygg i vetskapen om att jag än en gång kommer uppleva heroiska uppoffringar, spännande möten, fantastisk magi, storslagna slag och stark vänskap.

Handlingen tar vid efter en lugn tid för våra vänner Arutha, Jimmy, Laurie, Pug, Thomas med flera. Ett mordförsök på Arutha är startskottet för ännu en episk resa. Även denna gång är det Murmandamus och hans enorma armé som är fienden. Pug upptäcker att det är mer på spel än någonsin tidigare. Fienden har kopplingar till Kelewan och han beger sig dit för att söka hjälp.

Något som jag verkligen uppskattar i Riftwar-serien är författarens förmåga att blanda storslagna slag och magiska förunderligheter med jordnära ögonblick. Under en lugn stund under belägringen av Armengar står väpnaren Jimmy tillsammans med den högste generalen Guy de Bas-Tyra och blickar ut över fienden som slagit läger utanför stadens murar. Guy funderar på taktik, på hur han bäst ska försvara staden medan Jimmy hittar humorn i det lilla. Det är en av många fina scener mellan den unga Jimmy och de äldre mer ärrade vuxna. Våra huvudpersoner genomgår alla inre resor och utvecklas genom boken.

A Darkness at Sethanon är allt man kan önska av en high fantasy. Den är spännande, varm, välskriven, trovärdig och alldeles, alldeles magisk.

Maria, maj 2021