Förtrollande Jane

Förtrollande Jane är kul. Som stor Jane Austen fan och älskare av övernaturlig romantik var det en trevlig stund jag delade med fyra bästsäljande författares fantasi. Om man är en strikt Jane Austen-lärd kanske man ska hoppa över den. Däremot kan du läsa Förtrollande Jane med behållning om du aldrig läst eller sett nått av Jane Austen tidigare. Boken gavs ut 2011 av Harlequin Förlag.
I original heter boken Bespelling Jane.

Blod och fördom av Susan Krinard
I ett nutida New York är Liz Bennet ägare till ett antikvariat. Hon har dragit sig ur familjeföretaget som tagits över av Bingley Corp, ett läkemedelsföretag. Både Mr Darcy och Bingley är 200-åriga vampyrer.
Novellen hade trots sin moderna placering en stark känsla av originalet, stolthet och fördom. Det var lätt att känna igen personerna. Men historien höll inte hela vägen ut och slutet, med sin Twilight-aktiga scen mellan Darcy och lady Catherine var väl inte så väl genomtänkt. Den kändes lite abrupt.

Northanger Castle av Colleen Gleason
Colleen Gleason är mest känd för sin populära serie Gardella, Vampire Chronichles, som handlar om en kvinnlig vampyrjägare i början på 1800-talet i England. Den här historien har blivit beskriven som ”Gardella-kryddad”. Caroline är besatt av gotiska romaner och är övertygad om att vampyrer och annat övernaturligt finns. Det finns en underbar scen när Caroline är på teatern och fantiserar ihop de mest hårresande historier om andra teaterbesökare. Och hur hon träffar Mr Blanchard, en mystisk främling som hon inte kan glömma.
Northanger Castel är väl kanske den novellen som ligger närmast originalet.

Häxan Emma av Janet Mullany
I nutida Washington bor övernaturliga varelser sida vid sida med människor. Emma Woodhouses syster Isabella behöver ledigt och Emma har lovat ta hand om systerns företag under tiden. Det är en dejtingfirma för vampyrer, varulvar, vattennymfer och alla andra övernaturliga väsen. Emma bor i en lägenhet i ett hus ägt av Mr Knightley. Mr Elton är en elf som är revench-sugen efter att ha blivit, vad han tycker, illa behandlad av Harriet, Emmas assistent, som av misstag förvandlat Mr Elton till groda. Historien är lite rörig men språket är snabbt, snärtigt och väldigt roligt.

Nästan övertalad av Mary Balogh
Nästan övertalad är Mary Baloghs första övernaturliga kärlekshistoria och väldigt löst baserad på originalet, Persuasion (Övertalning). Hon är uppskattad för sina Rengency Romance. De som läst Mary Balogh tidigare säger att Nästan övertalad är väldigt nära hennes vanliga sätt att skriva.
Novellen handlar om reinkarnation och om hur Jane Everett och Kapten Mitford blir förälskade i varandra i liv efter liv men alltid kommer något emellan som hindrar deras kärlek.
Novellen är helt OK men eftersom Persuasion är en av mina absoluta favoriter av Jane Austen blev jag lite irriterad över hur Jane Everett (Anne Elliot) framställdes. Något av storheten i originalet är svårigheten att överkomma det enorma gap som social status innebar vid den här tiden. Det förlorades tyvärr i novellen.

Maria, oktober 2011

On the Hunt

En antologi kring jägare av olika slag skrivna av fyra tunga författare

Gena Showalter ger oss en inblick i en helt ny mörk värld. Shannon K Butcher fortsätter berätta om de hemliga krigare som försvarar oss människor i Sentinel Wars. Nightkeeperserien (Final Prophecy) får ytterligare ett tillägg flinkt skriven av Jessica Andersen. Den sista författaren är Deidre Knight med sin serie, Spartan´s.
Även om de flesta novellerna är fortsättningar på tidigare serier, funkar boken att läsa som ”stand-alone”. Men naturligtvis får man en djupare upplevelse om man känner till världarna sedan tidigare.

Ever Night av Gena Showalter
Det är en mörk värld Gena Showalter introducerar i den här novellen. När Rose fyller 18 år blir hon plötsligt förflyttad till en annan dimension där hon möter Vasili, en kall och hård krigare. Han binder henne till sig och varnar henne att nästa gång hon kommer måste hon kunna slåss. För Rose kommer att förflyttas till hans dimension varje födelsedag under hela hennes liv, vare sig hon vill det eller inte. När hennes 19-årsdag kommer och hon transporteras är hon väl förberedd.

Jag sögs in i historien direkt. Redan från början fastande jag för den mörka känslan i historien. Ganska olik andra historier av Gena Showalter jag läst, förutom första boken i Lords of the Underworld-serien, The Darkest Night.
Interaktionen mellan huvudpersonerna är lite trög i början men blir mer intressant ju längre man läser. En liten fundering är att Rose är så ung jämfört med Vasili. Det var vanligt i de tidiga 80-tals böckerna men mer ovanligt på 2000-talet.

The Collector av Shannon K Butcher
The Collector är min klara favorit men så är Shannon K Butcher en av mina favoritförfattare också.
I den här novellen återknyter vi bekantskap med världen kring Sentinels där varje krigare har sin tid utmätt då alla deras kvinnor har dött ut. En återkommande karaktär i tidigare böcker har varit Torr, en paralyserad krigare. I the Collector träffar vi Neal Etan som är på jakt efter en artefakt som kanske kan hjälpa Torr ur rullstolen. Ägaren till artefakten är en tillknäppt ung kvinna. Det visar sig att kvinnan är Neals själsfrände.
De som sedan tidigare gillar Sentinel War-serien kommer inte att bli besvikna. Trots att det är en novell får Shannon K Butcher med allt man vill ha, den är spännande, rolig och romantisk. De som inte stiftat bekantskap med serien tidigare kommer nog genast att kasta sig över serien.

Crystal Skull av Jessica Andersen
Natalie är arkeolog och verkar ha hittat sitt livs fynd i Sydamerikas djungler. Men det är något i ruinen som får håren att resa sig på henne. Hon söker vidare och hittar av en slump en kristallskalle och hon misstänker genast att den är knuten till den uråldriga Mayaprofetian om världens undergång 21 dec 2012. Vad hon inte vet är att hennes ex-pojkvän, JT, har ögonen på henne. När olyckan är framme finns JT till undsättning. Tillsammans slåss de mot bevingade demoner och annat otyg.
Jag har inte läst så många noveller där karaktärerna har träffats/haft ihop det tidigare så bara det gjorde den här novellen lite annorlunda. Båda är starka och vet vad de vill. Jag tyckte också att novellen var lite ljusare än de tidigare böcker i Nightkeeper-serien jag läst. Lite mer Indiana Jones/Tomb Raider-känsla vilket lyfte historien.

Red Angel av Deidre Knight
Demonjägaren Jamie Angel är en bad boy och kvinnotjusare av stora mått. Det enda han håller heligt är hans kall att döda demoner. När han träffar Sunny, som är vän med hans brors flickvän, inser han att något inte stämmer med henne. Hon är inte helt mänsklig men han kan inte sätta fingret på vad hon är.
Sunny har hört allt hon behöver veta om Jamie Angel och hon förhåller sig kall inför hans intresse. Dessutom har hon ett uppdrag hon inte kan avvika ifrån.
Det är en söt historia med många annorlunda vändningar. Bara att den utspelar sig i amerikanska södern och han är vit och hon är svart gör novellen mer spännande. Novellen är helt klart läsvärd fast i mina ögon är det ändå den svagaste av de fyra novellerna.

Maria, juni 2011