600 mil till dig

Det är inte lätt att navigera sig fram till bra romance av svenska författare. Det är en snårig skog av Feelgood-böcker att ta sig igenom innan ett och annat guldkorn inom Romance dyker upp. För det är precis vad 600 mil till dig är, ett riktigt romantiskt guldkorn.

Svenska Alice är en kvinna som lagt sitt eget liv på vänt för att stödja sin ansedde hjärnkirurg till make. Sedan de träffades har han vänligt med bestämt styrt Alice liv så hon knappt känner igen sig själv längre.

Amerikanska Nathan jobbar som bibliotekarie och målar på fritiden. Han när en dröm om att skriva en guidebok om sitt älskade New York. Hans fru uppskattar inte hans sätt att leva utan vill ha en annan typ av liv.
Alice och Nathan får kontakt när Alice skrollar på en resesajt och efter att ha spanat in Nathans profil skickar hon av misstag iväg ett meddelande. Hon känner att hon måste förklara sig och skriver ett riktigt meddelande till honom. Sedan går det som det går. De börjar chatta och författaren Lovisa Wistrand skriver skickligt hur deras chatt glider iväg åt helt andra håll än de från början tänkt sig.

Kärlekshistorien har skrivits många gånger förr men Lovisa Wistrand är säker i sitt dialogskapande. Både den mellan Alice och Nathan på nätet och samtalen Alice har med sin bästa vän, Ella, men även samtalen med maken känns nytt och fräscht.

Historien har drag av Romeo och Julia när omgivningen inte ser det kärleksparet ser. Omgivningen ser ytan medan huvudpersonerna ser baksidan och söker något annat. Alice gör en personlig resa och börjar ta tag i sitt liv, bli vuxen. Att det är en otrohet som utlöser händelseförloppet vilket leder till det lyckliga slutet känns trovärdigt. Det ger historien djup och tyngd. De få sexscenerna är fint skrivna. De blir heta eftersom jag känner med huvudpersonerna, jag andas liksom deras luft. Visst, några karaktärer är rätt stereotypa och jag saknar Nathans synvinkel, det drar ner betyget en aning. Men överlag är det en tänkvärd, välskriven och modern kärlekshistoria.

Maria, oktober 2021