Atlantis Rising

När livet blir för mycket dras Riley till havet. Den här gången hittar hon inte bara ny energi.

Riley Dawson är en socialarbetare med stort hjärta. Trots motgångar ger hon lika mycket nästa gång, till nästa fall. När Riley blir indragen i ett fall där mamman skjuter sin make för att skydda sin dotter och Riley är nära att bli dödad blir det för mycket. Hon känner att hon måste få njuta lugnet vid havet trots utegångsförbudet.

Conlan, Atlantis tronarvinge, har kommit till ytan för att tillsammans med sina vapenbröder söka efter Poseidons stulna treudd, en viktig magisk artefakt. Han hinner inte mer än kliva ur portalen som tagit honom till ytan innan han blir bombarderad med känslor. Någon annans känslor och det är så ovanligt att han reagerar blixtsnabbt. Han räddar Riley från de attackerande vampyrerna och under deras korta, intensiva första möte händer något mellan dem. Hon reagerar på hans beslutsamhet och styrka och han på hennes medkänsla och empati.

Atlantis Rising är faktiskt kul. Poseidons krigare är testosteronstinna allihop. De svär och gruffas sinsemellan och inte alltid så kamratligt. Riley känns är lite vek men hon ska vara en empat så det kanske hör till bilden. Boken är dessutom ganska blodig. Det far vampyrhuvuden genom luften, hjärnsubstans geggar ner golvet och när det torteras, görs det ordentligt.

Maria september 2009

Jewel of Atlantis

I Gena Showalters serie är Atlantis befolkat av ett myller demoner, vampyrer, drakar och alla mytiska folkslag man kan tänka sig. Gudarna sänkte Atlantis under havsytan när de märkte att de misslyckats skapa undersåtar som vördade och dyrkade dem. Atlantis finns som en parallellvärld till vår, dold långt ner i djuphavet.

Grayson James jobbar för Otherworld Bureau of Investigation. Han skickas för att leta efter en magisk juvel, Jewel of Dunamis, som kan förutspå krig och få folk att tala sanning.
När det visar sig att juvelen inte är en sten utan en levande kvinna blir det mer problematiskt för Grayson att hålla sig strikt till uppdraget: att föra juvelen till ytan eller förstöra den så att den inte faller i orätta händer.

Jewel är ett orakel de olika härskarna i Atlantis startar krig för att kunna äga. Den som äger henne känner till sina fienders förehavanden, vilket ger dem ett försprång i det eviga kriget om makten. Ingen, före Grayson, har behandlat Jewel som en person utan hon ses som en sak, en slav. Den enda gången hon släpps ut ur sitt fängelse är när hennes förmågor behövs och då är hon alltid vaktad och bunden.

Jewel of Atlantis är en rolig bok. Gena Showalter har talang för kvick dialog. Hela känslan i boken är upbeat och det något jag gillar hos författaren.
Jag kände med Grayson när det gick upp för honom hur illa Jewel behandlats. Jag gladdes åt att Jewel sett Grayson i sina visioner och att han fungerat som hennes ankare till verkligheten. Jag fnissade åt Jewels blandning av naivitet i handling och lössläppthet i tal. Grayson är däremot lite mer diffus. Hade därför gärna sett några kapitel till så jag fått lära känna Jewel och Grayson mer på djupet. Men jag ska definitivt läsa fler böcker i serien.

Maria, januari 2009