Diamond Sky

Diamond Sky är tredje boken i en serie om systrarna Porter men första boken för mig. Det är en historia om diamantstölder från en gruva i en avlägsen del av Western Australia. Vackra miljöskildringar och en intressant inblick i hur det fungerar att jobba på ett så avlägset ställe att arbetarna flyger in,  jobbar två veckor och flyger hem.

Dru Porter är miljöingenjör hos Matsu Diamond Mine belägen i Kimberley i Nordvästra delen av Australien. Det är hett, dammigt och hårt arbete men hon älskar jobbet. Dru var tvungen att hals över huvud fly från sitt prestigefyllda jobb i Dubai då en man på arbetet blev alldeles för närgången och krävande. Det har gjort att hon är misstänksam och håller sig på sin kant.

För att komma tillrätta med diamantstölderna anlitar ledningen för diamantgruvan Connor Kirk, en högt ansedd säkerhetsspecialist. Då Connor är less på sina nuvarande uppdrag att jaga terrorister i Asien tackar han ja. Med hans bakgrund på FBI och kunskaper inom säkerhet borde hans täckmantel som säkerhetsexpert med att mandat att granska varje del av gruvnäringen på Matsu bli enkelt.

Jag gillade historien, miljöerna och Dru. Men Connor?! Han har en historia bakom sig med en kvinna som förrådde honom därför är alla starka, intelligenta kvinnor farliga. Är hon dessutom vacker – ännu värre. Att en man som ska vara så ansedd i säkerhetsbranschen inte kan höja sig över sina förutfattade meningar känns otroligt. Och att han dessutom är så fast i sitt synsätt att han inte kan se alla ledtrådar innan det nästan är försent känns overkligt och tråkigt.

Sen är det lite tråkigt med alla stereotypa kommentarer om Dru. Hon kallas isdrottning och tillknäppt kärring bara för att hon håller sig på sin kant och inte har haft sex eller ens ett förhållande med någon på jobbet.

Men det finns förmildrande omständigheter som gör boken läsbar. Historien är rätt spännande. Jag lyckades i alla fall inte lösa stölderna före Connor. Drus arbete med att i samarbete med aboriginerna återställa landet är intressant. Och miljöerna! Västra Australien är så otroligt vackert. Återigen är det tydligt att skyddet av den känsliga miljön och ursprungsbefolkningens rättighet till sina traditionella marker är viktiga frågor för författaren. Det är ett tema som subtilt genomsyrar alla böcker.

Maria, juli 2020