75 mil till Berlin

Den underbara staden Berlin är kuliss för en rolig, tankeväckande och varm historia om tre killar i 30-årsåldern. Alla har de sina demoner att kämpa med. Samuel har alltid tryckts ned av sin närmaste familj, Joakim är osäker på sin sexualitet och Freddie är osäker på om de drömmar han närt är hans egna eller hans mammas.

Jag har tillbringat mycket tid i Berlin, staden som har allt. Lyxiga shoppingstråk, mysiga gränder, galna marknader och människor från hela världen. Det märks att även författaren har koll på staden. Hon använder miljöerna för att understryka händelser, stora som små, i killarnas liv. Att hon förlägger historien i Berlin gör att historien lyfts upp ur deras vardag och blir liksom lite lagom exotisk.

Det är ett högt tempo. Det händer grejor hela tiden. Än är det Samuel som hittar ett nytt one-night-stand eller så är det Joakim som bygger lego med sin vän Daniel. Jo, huvudstoryn är den om hur reseföretaget Svenssons buss startas men det som jag fastnar för är killarnas funderingar kring, och längtan efter, kärlek och erkännande.
Alla tre är ganska trasiga i själen, rådvilla om hur de ska gå vidare i livet och emellanåt rätt korkade. De gör så dumma saker att jag nästan plockar fram skämskudden. Men Jenny Hansson skriver med sådan värme och insikt att jag ändå fortsätter läsa.

De korta kapitlen är antingen ur Samuels, Freddies eller Joakims synvinkel och jag tycker det blir rörigt att hålla ordning på vem som är vem. Jag hade föredragit längre och färre kapitel för att riktigt lära känna killarna. Det hade också varit skönt att dra i bromsen ibland och få landa i det som händer. Att inte killarna kastas huvudstupa in i nya saker hela tiden. Det gör att boken blir lite för grund,  ingen av killarna får något djup. Nu vet jag att det finns en del två i feelgoodserien Svenssons buss så jag hoppas få lära känna grabbarna mer på djupet i ”Förälskad i Berlin”.

Maria, mars 2023

Jag har fått ett recensionsexemplar av författaren mot en ärlig recension.