Morden i Great Diddling

Morden i Midsomer har visats på tv i 22 säsonger, Father Brown 9 säsonger, Miss Marple 6 säsonger, Poirot 13 säsonger och jag kan fortsätta nästan i all oändlighet. Mysdeckaren ligger oss varmt om hjärtat. På Feelgoodfestivalen i Mariefred i år handlade ett panelsamtal om just mysdeckaren. De deltagande författarna, bland andra Katarina Bivald, summerade genren: De som förtjänar det dör, men de dör direkt.

I Morden i Great Diddling inträffar döden redan på sid 32. Ett bibliotek exploderar och delar av böcker singlar ner över trädgårdspartyt där alla, för historien, viktiga personer befinner sig. På klassiskt pusseldeckarmanér får vi veta vad som bubblar under ytan i den pittoreska byn Great Diddling.

Boken är första delen i en tänkt serie med en äldre dam i huvudrollen. Berit Gardner flyttade från Sverige till England som ung. En författare med tiotalet utgivna böcker i bagaget när den stora succén kom till slut men sen tog det stopp. För att hitta tillbaka till skrivandet flyttar Berit till byn Great Diddling men trots det går det inte så bra med skrivandet. För Berit kunde inte explosionen och mordet komma lägligare.

Att Bivald väljer en författare som huvudperson är inte så konstigt för få har väl en sådan blick, ett sådant intresse för människor och sammanhang. Att Berit är lite fyrkantig och burdus ger också tillfälle till roliga kommentarer och konfrontationer. En typisk Berit-replik:  ”Alla ska vara ’frispråkiga’ och ’kontroversiella’ och ’provocerande’, som om det enda som räknas är att lyckas göra andra människor sura hela tiden. Det är knappast en bedrift. De borde hitta något vettigt att säga i stället.”
Likt Miss Marples funderande kring motiv och personer över ett glas likör funderar Berit tillsammans med kommissarie Ahmad över en gin & tonic. Bivald visar att mysdeckaren också kan vara inlägg i nutida debatter. Självupptagenhet, grupptryck, avundsjuka är bara några av alla känslor som bubblar i byn. Hon tar även upp rasism och misogyni genom karaktären Sima.

Morden i Great Diddling är mysig, rolig och klurig. Men det är många karaktärer att hålla ordning på med Berit och assistenten Sally i första rummet. Dock förblir de alla diffusa och eftersom jag inte kunde läsa boken i ett svep utan fick lägga ned den emellanåt var det svårt att hålla reda på vem som är vem när jag började igen. Där har tv och film en fördel, man känner igen personerna när man har sett dem. Trots det ville jag veta hur det gick, för jag måste ju se om jag ändå gissat rätt på mördaren.

Maria, september 2022