Love, Furballs and Forever

Det finns en gren av romance som oftast kallas ”clean and sweet” vilket jag översatt med sedesam. Det är kärleksberättelser som inte kretsar kring erotisk attraktion utan attraktionen till människan bakom ytan. Efter att ha läst romance sedan början på 2000-talet har de erotiska bitarna tappat en del av sin tjusning. Nu tycker jag det är mer intressant att läsa om hur människor kan börja se varandra i ett annat ljus. Berättelser om utveckling, nyfikenhet, mod och om att bli kär.

I Love, Furballs and Forever träffar vi två personer som båda fått sig en och annan själslig smocka. Båda har eller har haft högpresterande jobb. Juliet har helt bytt karriär, downsize:at och driver nu ett hem för hemlösa katter. Hemmet hotas av ett företag som är ute efter den attraktiva marken, där de vill bygga bostäder. Trots till synes storartade erbjudanden håller Juliet emot.

Carlisle är en filmstjärna som efter en brutal separation skyggar för det offentliga livet. Han vägrar bli utnyttjad för själviska karriärsmål igen. Däremot har han dragit sig undan rampljuset så till den milda grad att han börjar tappa roller. Han behöver något för att stärka sig offentliga bild.

Författaren Karen Drew är bra på att bygga personer man kan känna igen. Båda protagonisterna har ett hårt, ibland skarpt kantigt, yttre skal som skyddar de mjukare sidorna hos dem själva. Att Carlisle är i den offentliga filmindustrin drar paralleller till mångas idoldyrkan av influencers men för också tankarna till Britney Spears tragiska öde. Det är så lätt att bli manipulerad av de som borde stå en närmast.

Dialogen är väldigt rolig. Snabbtänkt och fyndig. Jag kommer på mig själv att fnissa glatt flera gånger. Karen Drew väver fint in beskrivningarna av både miljön och personerna i dialogen. Den obligatoriska fnurran på tråden kan absolut hända. Särskilt om man har, liksom protagonisterna, fått hårda törnar av livet och kärleken.

Boken är lättläst, rolig och fylld av gulliga katter. Inget jag kommer läsa om men heller inget jag ångrar att jag läst.

Maria, maj 2023