En hemlighet för mycket

Jag har stött på Jenny Fagerlund flera gånger i boksammanhang och alltid slagits över hur trevlig hon är. På releasen av hennes nya bok En hemlighet för mycket imponerades jag av att hon kom ihåg att jag hade hund. Och hundar är en viktig del i boken. De hjälper huvudpersonen att inte hamna i ett bottenlöst hål när livet vänds upp och ned utan tvingar henne att träffa människor och promenera i ljuset.

En mardröm vore att i ett enda slag förlora allt. Bostad, pengar, bohag, vänner och den man älskar. Det är precis vad som händer Anna, huvudpersonen i Fagerlunds första del i den nya serien Gärdetböckerna.

Gärdet är ett enormt grönområde i stadsdelen Östermalm i Stockholm som uppskattas av ryttare, löpare, vanliga promenerare men kanske framför allt av hundägare. Hela fältet är som en enda hundrastgård där hundarna med fladdrande öron springer lösa. Fagerlund berättade på releasen att hon tycker hundar kan bidra till karaktärsbeskrivningen. Och som hundägare kan jag inte annat än att hålla med.

Boken är fartfylld och otroligt välskriven, det märks att det är en driven författare och skrivcoach som ligger bakom den. De viktiga personerna är genomtänkta och bilden av dem växer genom historien.
När jag flyttade till Stockholm från Gotland på 80-talet bodde jag i andra hand på Östermalm. En gata ifrån lyxiga Strandvägen och Nybrokajens vatten. Jag minns de ibland lite luggslita damerna i sina pälsar i mataffären. Jag minns också mina långa promenader i området, alla vackra hus, alla spännande gator med sin historia. Därför blev jag lite besviken när Fagerlund så fint beskrivit alla mänskliga karaktärer men Östermalms karaktär hamnade i det fördolda. Jag hade gärna sett mer av de underbara alléer, parker och torg som finns där. Det kan vara en fara i att skriva om något som är hemtamt, det är lätt att glömma bort att inte alla känner till det man skriver om.

Titeln syftar på hur duktiga vi alla är på att ha hemligheter för varandra. Gång på gång återkommer Fagerlund till nödvändigheten att kommunicera, på riktigt, med varandra. På ett ställe funderar Anna över just det här:

”Varför har vi så många hemligheter för varandra? funderade hon. Varför vågar vi inte berätta hur vi mår och vilka kriser vi går igenom? Även om en del vänder sig ifrån oss finns det människor som faktiskt bryr sig.”

Viktiga tankar att ta med sig genom livet. Fagerlund har skrivit en finstämd och tänkvärd men samtidigt nästan glättigt glad romantisk feelgood där båda sinnesstämningarna väger upp varandra och bidrar till en bok som din bokhylla faktiskt behöver.

Maria, maj 2024