Ecstasy

Efter en fruktansvärd bilolycka vaknar Ashla Townsend upp till en helt tom värld. Det myllrande New York hon känner är nu helt öde och tomt på liv. Men just när hon är övertygad om att hon verkligen är helt ensam ser hon två män slåss på liv och död, med svärd. Hon blir livrädd och gömmer sig. En av krigarna blir dödligt sårad och trots att hennes hjärna säger åt henne att lämna honom till sitt öde kan hon inte motstå sitt hjärta och räddar honom.

När Trace vaknar blir han överraskad över att främlingen som räddat honom inte är en Fade eller ett Spöke utan en riktig människa. För någon som levt lika länge som han gjort är hennes själva existens i Shadowscape ett mysterium. När han dessutom förstår att hon helat honom från sina dödliga sår dras han obevekligen till henne. Han förstår att det är mer till historien än vad ytan visar och trots att han vet att alla band mellan människor och Shadowdwellers är tabu kan han inte motstå henne.

Trace ras, Shadowdwellers, kan inte leva i ljuset, deras värld är uppbyggt på mörker så de är ett migrerande släkte. De reser mellan jordens mörkaste platser och har hela städer byggda i underjordiska tunnlar. De kan även resa mellan olika dimensioner där Shadowscape är en. Människor som hamnar i Shadowscape är ofta mer döda än levande, t ex i koma eller svårt skadade.

Ecstasy är först boken i serien om Shadowdwellers. Det första jag reagerade på var språket i boken. Den är välskriven och inte helt enkel att läsa. Jag var tvungen att slå upp flera ord och det har inte hänt på många, många år sedan jag började läsa på engelska i 13–14 årsåldern. Jag blev genast väldigt förtjust i att författaren har lagt ned sådan möda på ett bra språk.
Vid sidan om det fastnade jag för Jacquelyn Franks byggande av världen. Alla raser som presenteras har en djup och mångsidig kultur som förhoppningsvis kommer att ytterligare fördjupas i nästa bok. Vad jag gillar med Paranormal romance är de författare som verkligen vågar bygga upp en egen värld. Här har författaren byggt en helt ny parallell värld där det som händer i Shadowscape kan skapa händelser i Realscape, alltså ”vår” värld. Till exempel är poltergeist inte döda människor utan en reaktion av vad som händer i Shadowscape. Väldigt snyggt gjort.

Ett påpekande är på sin plats. Gillar du inte sex i dina böcker ska du nog hoppa över den här serien. Det här hett, hett, hett.

Maria, mars 2010