Cold Memory

Om jag nämner ordet ”cirkus” kan jag lova att hälften av läsarna ler och tänker på karuseller med söta djur och skrattande barn medan andra hälften ryser av obehag efter tv-serier som Carnival Row och American Horror Story. Den resande världen som är en cirkus har länge fascinerat oss med sin mystik, sin glada framsida och mörka baksida. Cold Memory är inget undantag. Det är en kärlekshistoria men också en mörk thriller som utspelar sig på en cirkus.

The Extrasensory Agents är en sammanslutning av människor med olika psykiska förmågor. När Mick Tanner rör vid ett föremål med sina bara händer ”ser” han hela dess historia genom alla som någon gång varit i kontakt med föremålet. Att kunna förnimma andra människors tankar gör det komplicerat att ha ett förhållande.

Lili Rose Bell är polischef i den lilla staden Ocean Whispers i Florida. Det är hennes ansvar att se till att det inte uppstår några dispyter nu när D’Onofrio Brothers Winter Carnival har slagit ned sina pålar i stan. Många är glada för alla turister cirkusen drar medan andra gör allt för att mota bort cirkuspatrasket. Lili har extra starka band till cirkusen. Den ägs av hennes morfar. När ett brutalt mord sker inom cirkusfamiljen måste Lili och Mick, som också vuxit upp på cirkusen, jobba tillsammans för att hitta mördaren.

Leslie A. Kelly har öga för karaktärs- och miljöbeskrivningar och för spänning. Historien hon förmedlar är mörk och brutal. Det handlar om barnmisshandel, kvinnoförnedring och utanförskap. Mördaren drivs av hämndlystnad för något som hände på cirkusen för många, många år sedan. Trots att man genom historien förstår varför mördaren mördar som hen gör är morden obehaglig läsning. Författaren använder skickligt cirkusen som kuliss för att höja spänningen.

Därför känns de stycken som handlar om Lili och Tanners spirande kärlek så tilltalande. Båda protagonisterna är fint beskrivna. Båda är ganska ”easy going” där Lili är mer jordnära och Mick mer lättsam. De inser snabbt att de båda behöver göra förändringar för att de ska kunna utforska sina känslor för varandra.

Hade författaren låtit mördaren vara en enigma hade boken blivit bättre i mina ögon. Nu blev det lite repetitivt, jag har läst om den typen av mördare för många gånger redan. Men gillar du cirkusmiljöer, cirkushistoria och en spännande paranormal deckare är Cold Memory absolut för dig!

Maria, november 2022