Konserverad kärlek och spröda drömmar

Tiden maler obönhörligt framåt, alla blir vi äldre. Och att bli äldre är att bli mer och mer osynlig. Som tant närmare 60 syns man nästan inte alls om man inte är behövd för att vakta barn, hund, hus eller vad det nu kan vara.
Men själen inuti förändras inte. Den är lika nyfiken som när man var 27 år, förhoppningsvis bara snäppet visare. I sin bok Konserverad kärlek och spröda drömmar skriver Åsa Hallengård fint om hur huvudpersonen Gunilla som är trött och sliten på utsidan har kvar sin pigga själ från sina glansdagar.

Berättelsen tar upp tunga ämnen, fast på ett mjukt sätt. Gunilla bär på ungdomstrauman ingen borde gå igenom och det syns på hennes kropp. Gunilla trycker ned sin psykiska ohälsa genom att äta. När hon inte kan sova bakar hon. Tack och lov har Hallengård inte stoppat in långa recept eller minutiösa beskrivningar över bakandet. Vad hon däremot har gjort mot slutet av boken är att vända något ensamt och nattsvart, som att baka mitt i natten, till något Gunilla kan dela med en spirande kärlek och något som ger henne en nytändning, något Gunilla uppskattas för, på riktigt.

När skygglapparna rycks bort och man ser sin verklighet för vad den är, går det inte att göra det ogjort. När man ser orättvisor, översittarfasoner och okunskap för vad det är det omöjligt att blunda igen. Ögonlocken har blivit genomskinliga. Det finns en underbar scen när styrelsen till föräldrakooperativet där Gunilla är rektor har möte. Gamla Gunilla tog alltid med sig hembakat men nya Gunilla skiter i det. En ledamot undrar surt varför det inte finns något fikabröd. Gunilla svarar: ”Så vitt jag vet har ingen av er någonsin bett mig baka till era möten, så det finns ingen anledning att ni tar det för givet.” Då jublade min inre själ! Go girl!

Första hälften av boken är lite seg med många upprepningar men det tar den igen längre fram. Konserverad kärlek och spröda drömmar är en finstämd, ofta rolig historia om att personlig utveckling och ny, spirande kärlek inte har något med ålder att göra.

Maria, augusti 2023