The Widow / Mördare okänd

Mordutredaren Abigail Brownings make var FBI agent och dolde delar av sitt liv för henne. Sju år efter hans mord får Abigail ett mystiskt telefonsamtal om händelser kring det oupplösta fallet. Med hjälp av sina polisvänner samt Owen Garrison, en search and rescue-expert, återvänder Abigail till Mount Desert Island, Maine och börjar lufta gamla byk hos makens vänner och ovänner.

Det finns författare som är unika i sina böcker. Trots romancegenrens begränsningar om att kärleksberättelsen ska vara central, lyckas de skriva spännande, roliga, gripande böcker eller böcker som ger läsaren en härlig varm känsla i magen.
Sen finns det hantverkare. De som har alla verktygen men som saknar den där extra gnistan som gör att deras texter lyfter. Den känslan får jag när jag läser Carla Neggers bok The Widow. Boken är långsam, vi blir matade med samma ledtrådar gång på gång likt en karusell. Karaktärerna saknar djup. Det hade inte skadat om Abigail hade haft mera driv, att hon varit mer reflekterande kring sin besatthet över att hitta mördaren. Nu är hon ganska ljummen. Några gånger funderade jag på om Owen ändå var mördaren. Det hade gett boken lite krydda. Men som den romance den är visste jag samtidigt att så inte var fallet.
Motivet till ett gammalt dödsfall, en äldre man som var förälskad i en elva år yngre flicka, var intressant och hade kunnat utvecklats mer då det var viktigt för huvudspåret.

När jag läser en romantisk thriller vill jag bli överraskad. Falska ledtrådar ska kasta mina misstankar än hit, än dit. Det blev jag inte då jag visste vem mördaren var efter halva boken. Jag vill bita på naglarna både för jakten på mördaren och för kärleken mellan huvudpersonerna. Men, nej. Boken är kompetent skriven men ganska tråkig och färglös.

Svenska titeln Mördare okänd är utgiven av Harlequin förlag.

Maria, juni 2023