Potensgivarna

Alla kommer vi bli gamla. Kroppen kommer värka, tänderna trilla ur samt både syn och hörsel försvinna. Därför är det uppskattat med böcker som handlar om gamla människor vilka fortfarande orkar göra saker. Att en 79-åring orkar göra allt som sker i boken är kanske inte helt trovärdigt men desto mer önskvärt.

Systrarna Svensson, Elida 79 år och Tilda 72 år, lever ett lugnt liv i det hus där de fötts. När de får en ny manlig granne lever de upp. De köper nya kläder, piffar hemma och startar en postorderfirma för att ha råd att bygga en toalett inne.

Det är en varm och småputtrig historia med dråpliga scener som får mig att fnissa, till exempel när systrarna druckit en snaps eller tre för mycket. Deras bror, Rutger, är däremot en ganska tragisk person. Han ska nog utgöra ”hotet” mot systrarna men han är alldeles för chimär för att han ska påverka historien något nämnvärt. Han är en genrebild av en medelålders man med åldersnoja, potensproblem och en önskan om att imponera på sin fru.
Systrarna och Rutger pratar helt olika. Elida och Tildes språk är väldigt ålderdomligt, få pratar så idag, även de runt 80. Rutger pratar nutidssvenska. Den språkliga skillnaden skaver lite. Eftersom de växt upp tillsammans borde de ha ett mer likartat språkbruk. Författaren kan ha använt den språkliga skillnaden för att göra systrarna mer udda. Jag menar, alla gillar ju en ”underdog”.

Karin Brunk Holmqvist försöker mejsla ut Elide och Tildes personligheter men eftersom de har levt ihop hela livet blir de ändå varandras spegelbilder. De gör allt tillsammans. De delar säng och till och med går på toa tillsammans, de väntar på varandra utanför utedasset.

Boken är kort, ca 190 sidor, och den hade vunnit på att antingen få några sidor till så personerna kunde fördjupas eller redigerats lite hårdare för att tydligare få fram kärnan i historien. För det är väl ändå människans inneboende urkraft som kan välta berg vilket är det centrala. Att om vi bara bestämmer oss för att göra något och med fördel skiter i konventionerna, så kan vi. Oavsett om vi är 25 eller 79.

Maria, mars 2023