Blue Moon

Anita Blake ger sig hals över huvud iväg till en angränsande delstat för att rädda Richard Zeeman som sitter i häkte anklagad för våldtäkt. Alla som känner Richard vet att hans moral aldrig skulle tillåta att han tog en kvinna med våld så de förstår att något annat ligger bakom.
Richard, en historielärare på gymnasiet, är i Tennessee för att studera en speciell art av troll och har fått hjälp av den lokala varulvsflocken. När turister börjar dyka upp döda, hävdar den lokala polisen att det är trollen. Anita undersöker offren och upptäcker att det är något annat som ligger bakom morden.

Serien om Anita Blake är inte en glad och lättläst serie, men ack, så bra. Anita blir genom sin bindning till Jean-Claude och Richard indragen djupare och djupare i ”monstrens” vardag och allt som oftast uppstår moraliska dilemman hon måste bearbeta och ta sig igenom.
Med sig på resan har hon två vampyrer, tre varleoparder och två varulvar. Det går inte att läsa böckerna fristående, personerna kommer tillbaka för att utvecklas och fördjupas. Särskilt leoparderna fördjupas i den här boken och det gör att Anita måste ta tag i sina fördomar.

Det är full action från början och man hinner knappt ta ett andetag mellan allt som händer men det känns aldrig ”för mycket”. Det ganska grafiska våldet är blandat med känslomässiga dilemman på ett sätt som gör historierna trovärdiga. Huvudtemat i denna bok, som de tidigare, är Anitas kärlek till både Jean-Claude, Master of the city över vampyrerna i Saint Louis och Richard, Ulfric (varulvskung) över varulvarna i samma stad och Anitas strävan att behålla sin mänsklighet.

Maria, januari 2009