A Darkness at Sethanon

För att en fantasy ska vara bra måste den vara trovärdig. Som läsare vill man inte ifrågasätta den värld man valt att tillbringa många timmar i. Och någon som verkligen behärskar världsbyggande till fullo är Raymond E Feist.
Det med glädje jag öppnar boken och reser till Midkemia igen i sista delen av hans Riftwar-serie A Darkness at Sethanon. Trygg i vetskapen om att jag än en gång kommer uppleva heroiska uppoffringar, spännande möten, fantastisk magi, storslagna slag och stark vänskap.

Handlingen tar vid efter en lugn tid för våra vänner Arutha, Jimmy, Laurie, Pug, Thomas med flera. Ett mordförsök på Arutha är startskottet för ännu en episk resa. Även denna gång är det Murmandamus och hans enorma armé som är fienden. Pug upptäcker att det är mer på spel än någonsin tidigare. Fienden har kopplingar till Kelewan och han beger sig dit för att söka hjälp.

Något som jag verkligen uppskattar i Riftwar-serien är författarens förmåga att blanda storslagna slag och magiska förunderligheter med jordnära ögonblick. Under en lugn stund under belägringen av Armengar står väpnaren Jimmy tillsammans med den högste generalen Guy de Bas-Tyra och blickar ut över fienden som slagit läger utanför stadens murar. Guy funderar på taktik, på hur han bäst ska försvara staden medan Jimmy hittar humorn i det lilla. Det är en av många fina scener mellan den unga Jimmy och de äldre mer ärrade vuxna. Våra huvudpersoner genomgår alla inre resor och utvecklas genom boken.

A Darkness at Sethanon är allt man kan önska av en high fantasy. Den är spännande, varm, välskriven, trovärdig och alldeles, alldeles magisk.

Maria, maj 2021

The Fifth Season

Det är inte helt lätt att beskriva handlingen i The Fifth Season av N.K. Jemisin då det är tre separata handlingar som vävs ihop mot slutet.

Historien utspelar sig i en värld som kallas Stillness. En värld där vulkanutbrott, jordbävningar, tsunamis och andra naturkatastrofer är vardag och det finns människor som kan tygla jordens krafter. De kallas orogenes och är fruktade av vanliga människor sk. stills.
Vi får följa Essun, en äldre kvinna vars make mördat deras barn för att de var orogenes. Damaya, ett barn vars föräldrar överger henne för att hon är orogene och Syenite, en kvinna som levt hela sitt liv på akademin för orogenes där hon lärt sig lyda och tygla sina förmågor. Utöver orogenes och stills möter vi flera olika varelser genom historien.

Miljön är långt ifrån medeltida utan känns snarare futuristisk. Genom äventyret får vi glimtar av tidigare civilisationer och vetskap om att det kommer nya efter nuvarande. The Fifth Season kallas den period då Fader Jord utlöser hela sin arsenal av naturkatastrofer och dödar i stort sett allt levande. Det är ett återkommande fenomen genom jordens historia.

Det är en väldigt annorlunda skriven bok, det är väl därför författaren har vunnit en hord av prestigefyllda priser. Det tog mig rätt lång tid att förstå mig på världen med alla termer och uttryck, jag var på väg att ge upp ett par gånger. Jag var heller inte beredd på den mängd information jag överöstes med redan från starten, jag föredrar att smygas in i en fantasy-värld så jag känner att jag hänger med.

Fantasy är en genre där författare verkligen kan ta ut svängarna och utforska olika sociala teman. I den här boken är det förtryck, självständighet och dubbelmoral som behandlas. De viktigaste huvudpersonerna är fyllda av liv och trovärdiga. Verkligen inte onda eller goda utan alla är placerade i en realistisk gråskala. HBTQ är en naturlig del av livet i Stillness och beskrivs utan större åthävor. Sånt är skönt tycker jag.

Men tre handlingar som dessutom är skrivna i olika berättarperspektiv gör boken rörig. Och då boken är lång hann jag glömma en del mellan gångerna jag läste. Boken är första delen i en trilogi så tyvärr slutar den med en rejäl cliffhanger.

Maria, november 2020