Förtrollande Jane

Förtrollande Jane är kul. Som stor Jane Austen fan och älskare av övernaturlig romantik var det en trevlig stund jag delade med fyra bästsäljande författares fantasi. Om man är en strikt Jane Austen-lärd kanske man ska hoppa över den. Däremot kan du läsa Förtrollande Jane med behållning om du aldrig läst eller sett nått av Jane Austen tidigare. Boken gavs ut 2011 av Harlequin Förlag.
I original heter boken Bespelling Jane.

Blod och fördom av Susan Krinard
I ett nutida New York är Liz Bennet ägare till ett antikvariat. Hon har dragit sig ur familjeföretaget som tagits över av Bingley Corp, ett läkemedelsföretag. Både Mr Darcy och Bingley är 200-åriga vampyrer.
Novellen hade trots sin moderna placering en stark känsla av originalet, stolthet och fördom. Det var lätt att känna igen personerna. Men historien höll inte hela vägen ut och slutet, med sin Twilight-aktiga scen mellan Darcy och lady Catherine var väl inte så väl genomtänkt. Den kändes lite abrupt.

Northanger Castle av Colleen Gleason
Colleen Gleason är mest känd för sin populära serie Gardella, Vampire Chronichles, som handlar om en kvinnlig vampyrjägare i början på 1800-talet i England. Den här historien har blivit beskriven som ”Gardella-kryddad”. Caroline är besatt av gotiska romaner och är övertygad om att vampyrer och annat övernaturligt finns. Det finns en underbar scen när Caroline är på teatern och fantiserar ihop de mest hårresande historier om andra teaterbesökare. Och hur hon träffar Mr Blanchard, en mystisk främling som hon inte kan glömma.
Northanger Castel är väl kanske den novellen som ligger närmast originalet.

Häxan Emma av Janet Mullany
I nutida Washington bor övernaturliga varelser sida vid sida med människor. Emma Woodhouses syster Isabella behöver ledigt och Emma har lovat ta hand om systerns företag under tiden. Det är en dejtingfirma för vampyrer, varulvar, vattennymfer och alla andra övernaturliga väsen. Emma bor i en lägenhet i ett hus ägt av Mr Knightley. Mr Elton är en elf som är revench-sugen efter att ha blivit, vad han tycker, illa behandlad av Harriet, Emmas assistent, som av misstag förvandlat Mr Elton till groda. Historien är lite rörig men språket är snabbt, snärtigt och väldigt roligt.

Nästan övertalad av Mary Balogh
Nästan övertalad är Mary Baloghs första övernaturliga kärlekshistoria och väldigt löst baserad på originalet, Persuasion (Övertalning). Hon är uppskattad för sina Rengency Romance. De som läst Mary Balogh tidigare säger att Nästan övertalad är väldigt nära hennes vanliga sätt att skriva.
Novellen handlar om reinkarnation och om hur Jane Everett och Kapten Mitford blir förälskade i varandra i liv efter liv men alltid kommer något emellan som hindrar deras kärlek.
Novellen är helt OK men eftersom Persuasion är en av mina absoluta favoriter av Jane Austen blev jag lite irriterad över hur Jane Everett (Anne Elliot) framställdes. Något av storheten i originalet är svårigheten att överkomma det enorma gap som social status innebar vid den här tiden. Det förlorades tyvärr i novellen.

Maria, oktober 2011