Jacob

Den första boken i Jacquelyn Franks serie Nightwalkers överraskade mig positivt. Jag trodde att det skulle vara en mörk, introvert serie, lite som Christine Feehans Carpathians med det var den inte. Boken är rolig, välskriven, spännande och har några fartfyllda actionscener mot slutet.

Nightwalkers är de övernaturliga varelser som föredrar natten framför dagen, demoner, vampyrer, varulvar med flera. Huvudpersonerna Jacob, demon, och Bella, människa, möts och intresse uppstår trots att det är en förbjuden relation i demonvärlden.
Från början upplevde jag Bella som en mes. En stjärnögd, följsam kvinna som med lila ögon tar in allt utan att ifrågasätta, men det var hon inte. Hon växer genom historien och blir en jämställd partner till Jacob. De kompletterar varandra. Jacob är den stora, starka, introverta typen. Någon att lita på när världen gungar under ens fötter. Bokstavligen.

Jag gillade verkligen författarens humor. Som scenen efter Den Stora Fighten då Jacob hittar Bella i tårar efter att hon dödat sin första fiende. Det var verkligen en så mänsklig reaktion och sätt att hantera det som hänt.

He welcomed the vitality and emotion of her tears. She was crying, embarrassed and mad as hell at herself for some reason he couldn´t fathom in that moment, but she was alive and safe and, in his arms, where she belonged. Nothing else mattered.
“I … I forgot …” she hiccupped miserably. “It´s so stupid.” She shuddered with another sob. ”I forgot that after you kill the thing it … it bursts into flames! Oh, Jacob … Jacob, I burned all my hair off!” she wailed piteously.

När en ny värld introduceras till läsaren är det en hel del som behöver förklaras. Det löser författaren genom att vi upplever demonernas värld genom Bellas ögon. Det finns en ”berättarröst” också men den är ganska lågmäld, fyller endast i där det är absolut nödvändigt.

Däremot är det lite tröttsamt när hjältinnan jämt ska sätta händerna i sidorna för att vissa att hon minsann har attityd. Det fanns hur många omskrivningar för det som helst i boken.
Något som visar hur olika vi människor tänker om lycka är hur viktigt det är för huvudpersonerna att gifta sig och skaffa barn. När jag läst 97% av e-boken infann sig ett, för mig som inte eftersträvar giftemål, perfekt slut. Det var romantiskt och humoristiskt på samma gång. Men tyvärr fortsatte boken ett par sidor till.

Jag visste redan att Jacquelyn Frank kunde skriva och den här boken befäste verkligen det. Språket flödar och bipersonerna knyts sömlöst in i historien.

Maria, oktober 2023