Play Dead

Få är så insatta i staden Savannahs mörkare sida än mordkriminalaren Elise Sandburg. Hon hittades som baby på en grav och växte upp i ett fosterhem. Ryktet säger att hennes far är den berömda root conjurer Jackson Sweet. Root work är en annan typ av voodoo som praktiseras i amerikanska södern. David Gould har efter att ha gått in i väggen, sagt upp sig på FBI och söker nu ett enklare liv i Savannah. Han har fått jobb på mordroteln. Tillsammans blir Elise och David indragna i en mordhistoria med inslag av root work, tortyr och lik som återuppstår. Båda huvudpersonerna har trasiga bakgrunder och många hinder att övervinna. Därför kretsar mycket av historien kring dem och deras utveckling. Det är intressant att följa hur personerna byggs upp och att man lär känna dem bit för bit.

Miljöerna i den djupa amerikanska södern är het, mystisk och full av udda personer. Historien är nära och väl beskriven, jag nästan känner doften av ruttnande växlighet och den fuktiga värmen.

Mordhistorien är inledningsvis spännande men tyvärr tappar den lite ju längre fram i boken man kommer. Morden är rätt hiskeliga där offren utsätts för en drog som gör dem helt orörliga men hjärnan är vaken. Men mot slutet känns historien en smula forcerad och när mördaren visar sig känns det inte helt rätt, snarare – var dök den här personen upp ifrån? Ledtrådarna har pekat åt ett håll när historien vänder 1800 och går åt ett helt nytt håll. Både Elise och David beter sig emellanåt väldigt oförsiktigt, nästan korkat åt vilket gör att jag blir lite sur. Det stämmer inte riktigt överens med hur de beskrevs från början.

Men trots det är Anne Frasiers Play Dead en trevlig bok, om man nu kan kalla en mordhistoria trevlig. Bitarna om voodoo, root work och illusioner ger en extra dimension för mig.

Maria, augusti 2020