Saint´s Gate

Att hitta sig själv är inte alltid det enklaste. Som ung provar de flesta av oss en det ena, en det andra. Vi byter musiksmak och klädstil. Vänner kommer och går. Vissa har djupare existentiella funderingar och kanske religiösa grubblerier.
Saint´s Gate är en bok om att på livets snirkliga vägar komma ut på andra sidan, förvisso förändrad men närmare sitt innersta jag.

FBI agenten Emma Sharpe jobbar i ett team som specialiserar sig på internationella konststölder. Att Emma blivit headhuntad är inte konstigt, hennes familj driver en högt ansedd utredningsfirma som letar reda på stulen konst åt privatpersoner.

Vad Colin exakt gör för FBI är hemligt. När hans vän Fader Bracken ber om hjälp att lösa ett fall med en nunna som mördats ställer han upp. Genom fallet träffar han Emma och de börjar arbeta tillsammans för att lösa mordet.

Kategorin romantic suspense är knepig. Å ena sidan ska historien vara spännande, ledtrådar ska läggas ut, red herrings strategiskt placeras ut. Å andra sidan ska en kärlekshistoria byggas upp och driva berättelsen framåt. Romantic suspense innehåller allt från sadistiska seriemördare till mysdeckare och på den skalan hamnar Saint´s Gate mer åt mysdeckare. Det är vackra miljöer, fina personbeskrivningar och lite lagom spännande, ganska oblodiga mord. Carla Neggers är en fena på att använda miljöbeskrivningarna för att ge läsaren en djupare insikt i personens inre.

Huvudpersonerna växer långsamt fram med sina grubblerier, styrkor och svagheter. Särskilt Emma har svårt att acceptera de val hon gjorde som ung. Att allt inte förklaras i boken tycker jag är en fördel. Allt behöver inte dras fram i rampljuset, att låta oss läsare fundera och fylla i utifrån våra egna erfarenheter höjer upplevelsen. Det som drar ner betyget är bland annat den lite konstiga beskrivningen av antagonisten och att slutet är lite väl enkelspårigt. Det finns idag 9 böcker i serien så det ska bli spännande att läsa fler.

Flera av Carla Neggers titlar finns översatta till svenska.

Maria, mars 2023