Blue Moon

Anita Blake ger sig hals över huvud iväg till en angränsande delstat för att rädda Richard Zeeman som sitter i häkte anklagad för våldtäkt. Alla som känner Richard vet att hans moral aldrig skulle tillåta att han tog en kvinna med våld så de förstår att något annat ligger bakom.
Richard, en historielärare på gymnasiet, är i Tennessee för att studera en speciell art av troll och har fått hjälp av den lokala varulvsflocken. När turister börjar dyka upp döda, hävdar den lokala polisen att det är trollen. Anita undersöker offren och upptäcker att det är något annat som ligger bakom morden.

Serien om Anita Blake är inte en glad och lättläst serie, men ack, så bra. Anita blir genom sin bindning till Jean-Claude och Richard indragen djupare och djupare i ”monstrens” vardag och allt som oftast uppstår moraliska dilemman hon måste bearbeta och ta sig igenom.
Med sig på resan har hon två vampyrer, tre varleoparder och två varulvar. Det går inte att läsa böckerna fristående, personerna kommer tillbaka för att utvecklas och fördjupas. Särskilt leoparderna fördjupas i den här boken och det gör att Anita måste ta tag i sina fördomar.

Det är full action från början och man hinner knappt ta ett andetag mellan allt som händer men det känns aldrig ”för mycket”. Det ganska grafiska våldet är blandat med känslomässiga dilemman på ett sätt som gör historierna trovärdiga. Huvudtemat i denna bok, som de tidigare, är Anitas kärlek till både Jean-Claude, Master of the city över vampyrerna i Saint Louis och Richard, Ulfric (varulvskung) över varulvarna i samma stad och Anitas strävan att behålla sin mänsklighet.

Maria, januari 2009

Cerulean Sins

Ibland känns de senare Anita Blake böckerna som en tjejs högsta dröm. Anita Blake är tuff, smart, rolig och har ett kärleksliv att dö för. Men så dras hon i i historier som man verkligen inte vill vara i närheten av. Så även i Cerulean Sins, del 11 i serien.

Den här gången träffar hon Belle Morte, en av de äldsta vampyrerna vars vapen inte är skräck eller död utan lust. Belle Morte behöver inte blood för sin överlevnad utan hon får sin näring av andras, och sin egen, lust. Det är Belle Morte som är ursprunget till den ardeur (hetta) som rider Anita Blake och gör att hon måste ha sex minst två gånger om dagen.

I varje bok är det alltid någon av personerna runt Anita som kliver fram, den här gången är det Jasons tur. Och, till skillnad från Edward i förra boken, vinner han på det. Jason är varulv och frivillig bloddonator till Jean-Claude. Han blir indragen i kraftmätningarna kring Anita, Jean-Claude, Richard och Belle Morte bara genom att vara vän med Anita.

I den här boken är det så många vändningar och så mycket moraliska dilemman att jag nästan drunknar men Laurell K Hamilton räddar historien genom sin kärlek till karaktärerna. Det är vårt att sluta läsa på kvällarna, jag bara måste få veta hur det går för Jason och Anita. Och även om man är lite mörbultad när man läst klart boken tar det inte många minuter innan jag börjar längta till att få börja på nästa. Tur det är en lång serie!

Maria, november 2008