Medan världen ser på

En fin debut som bådar gott för svensk romance

Lätt neurotiska Sara har gjort en helomvändning i sitt liv och jobbar nu som ekonom på ett litet förlag. Hennes liv består av tydliga ramar och regler för att hon ska kunna leva ett så normalt liv som möjligt. När vi träffar Sara första gången får vi reda på att hon varit i Kanada och klättrat i berg, det hon älskar mest i livet då det ger henne sinnesro.

John Williams är en av Hollywoods mest eftertraktade ungkarlar. En actionskådis med en lysande karriär som ofta syns i offentligheten men han har även en ytterst privat sida. Hans liv består av resor till filminspelningar, intervjuer, paparazzi och galna fans.

När Hollywood visar intresse för förlagets stjärnförfattare, Eben, möts Saras och Johns vägar och en trevande attraktion uppstår. Den är dock tillräckligt stark för att de båda vill försöka bygga vidare och se var de hamnar.

Medan världen ser på av Anna Larsson är en bladvändare. Anna Larsson har en härlig känsla för språket som gör att läsningen flyter på. Huvudpersonerna Sara och Johan byggs upp med en fingertoppskänsla som övertygar. Eben som självcentrerad författare är trovärdig även han. Det finns en rolig scen när han självömkande ligger och gnäller på golvet i en enorm våning på fina Östermalm i Stockholm. Däremot är jag kall inför förlags-VD Frans och koncernkonsulten Merja. Frans ska nog vara Saras goda fe men känns mest rörig och lite oförståelig. Überbitchen Merja är sagans svarta häxa. Hon är sig själv närmast och mot slutet går hon bärsärk i en scen som mest kändes konstlad.

Behållningen av boken är den spirande kärleken mellan Sara och John. Sara måste se sitt liv i vitögat och rannsaka sig själv om hon ska klara av Johns offentliga liv. Som par blir hon oundvikligen en del av det, med allt vad det betyder av fans, paparazzi och rykten. Även John behöver våga lyfta på draperiet som döljer hans inre för att våga ge Sara en chans.
Som urbota romance-fan hade jag velat se mer av John, få insikt i hans tankar. Sen saknade jag en förklaring till Saras panikångest. Vad var det som fick henne att så radikalt förändra sitt liv?

Summa summarum. Medan världen ser på är klart läsvärd med två trovärdiga huvudpersoner. Den tar upp nutida fenomen med fansajter och appar och problematiserar dem. Men framför allt, det är en varm, rolig och hjärtevärmande historia om den vanliga kvinnan som får sin prins.

Maria, september 2021