Mörkervarelser

Mörkervarelser är svenska Harelquins första översatta bok ur Nocturne-serien. Nocturne är en serie inom amerikanska Harlequin dedicerad till vampyrberätteser. Mörkervarelser innehåller tre noveller av blandad kvalitet.

Dansande död av Charlaine Harris (Dancers in the Dark)
Historien är satt i samma universum som Sookie Stackhouse-serien (eller som tv-serien True Blood om du är mer bekant med den). Sedan japanska vetenskapsmän uppfann True Blood, syntetiskt blod, har vampyrerna har kommit ur garderoben och är både älskade och hatade.
Layla Rue Le May (Rue) behöver pengar för att betala sina studier och har tagit sig till en audition för en klubb som erbjuder dans. Hon vet att hennes partner kommer att vara en vampyr. Det visar sig att Sean McClendon är en fantastisk dansare och Rue känner sig trygg med honom. Tillsammans gör de många jobb och börjar så småningom umgås även privat. Vilket är tur för Rue då en stalker börjar jaga henne.

Dansande död är en lättläst och lättflyktig historia om att våga lita på varandra trots stora olikheter. Språket är inte riktigt lika svulstigt som jag minns från Sookie Stackhouse-böckerna men då jag inte läst originalet vet jag inte om det beror på översättningen. Jag gillar att Charlaine Harris inte avslöjar allt på en gång utan Rue och Seans historier växer under läsningen.

Vandraren av Maggie Shayne (Twilight Vows)
När Rachel Sullivan kliver in på puben i sin irländska hemby känner hon en skön känsla av samhörighet. Hon flyttade utomlands för att studera och har nu kommit hem för att skriva klart sin uppsats om alla skrönor som finns kring slottet Dante.
Donovan O´Rourke har verkligen försökt hålla sig undan Rachel. Ingen har lockat honom så sedan han förvandlades till vampyr 1808. Nu när Rachel har kommit hem igen kan han inte motstå henne utan bjuder in henne till slottet under förevändning att hon måste se hela slottet för att kunna skriva sin uppsats. Rachel har sedan hon varit liten haft drömmar om en man som vaktar över henne, en man kusligt lik Donovan O’Rourke.

Det här är den bästa historien i boken. Den innehåller alla delar för en god vampyrhistoria. Gammalt hat, ny rädsla, gammal kärlek, spirande romantik. Elaka, oförstående människor och strävan efter att överkomma svårigheter tillsammans. Jag hakade mig lite på översättningen. Maggie Shayne skriver väldigt modernt så jag har svårt att förlika mig med att en 25-årig hjältinna skulle använda ord som ”bliga”. Det är nog inte många 25-åringar idag som vet vad det betyder. Gammaldags språkbruk drar ner betyget men det är en rar historia.

Mörkrets brud av Marilyn Tracy (Married by dawn)
Vampyrernas högsta Råd har skickat Gavin Deveroux för att tysta en människa som vet för mycket och har hotat Rådet. Han vet att hon ska befinna sig på en högklassig fest som han ser till att bli inbjuden till. När han spanar ut över havet av människor hör han ett skratt som väcker känslor till liv som varit döda i många, många år.
Tara Michael vill inget annat än att hämnas på sin systers mördare. Hon har fått tag på systerns dagbok där hon beskrivit vampyrernas liv. Tara är helt övertygad om att Gavin har mördat systern och har hotat Rådet med ett avslöjande om hon inte får rättvisa. Tara är beredd att göra vad som helst för att få hämnd, till och med gå i säng med Gavin.

Den här historien är så konstig och flackande så jag var tvungen att läsa om vissa stycken. Tyvärr har jag inte läst något av Marilyn Tracy tidigare så jag har inget att jämföra med. Jag ska nog försöka hitta novellen på engelska så jag kan jämföra.

Maria, juni 2010