Under en italiensk sol

Något av romancegenrens storhet är dess bredd. Så länge författaren håller sig till den enkla formeln att kärleken driver handlingen samt ett lyckligt slut kan genren användas till att vända och vrida på både mänskliga handlingar och samhällets normer. Jag har läst riktigt bra romance som tar upp så tunga ämnen som rasism, våldtäkter och incest. Kanske inte det första man tänker på när man tänker på romance och det kräver sin författare för att det ska blir bra.
Nu är inte Under en italiensk sol tung och dyster men den skruvar på de invanda tankemönstren och konventionerna.

Huvudperson 1 är Anna som drabbats av utmattning. Hon har brakat hårt in i väggen och är nu sjukskriven. Genom Annas själsliv ger författaren oss en handfast inblick i hur det är att vara utbränd. Hur hjärnan inte funkar som tidigare, hur allt kan vara ”för mycket”, hur det kan kännas övermäktigt att kliva upp ur sängen. För att försöka få reda på sitt liv reser Anna till södra Italien där hon anmält sig till en språkkurs.

Huvudperson 2 är Sean. En irländare som gjort en brokig resa både genom livet och Europa för att nu ha landat i en liten italiensk by och där hittat sitt sammanhang. Han driver en restaurang och en lokal familj har hjälpt honom komma på fötter.

Här kunde historien fortsatt vara lättsam men Ulrika Ljunggren vågar utmana läsaren och ställa frågor. Det visar sig att Anna och Sean hade en innerlig och nära relation för många år sedan i London. Eftersom Sean får lika stort utrymme som Anna vet vi att han förstod redan då att vad de hade var något särskilt. Nu när de möts igen förstår även Anna det, vilket förändrar henne.

Det är med ett lyriskt språk som Ljunggren målar sitt Italien. Smaker, dofter och synintryck gör att det är lätt att föreställa sig den lilla byn. Till synes enkla bilder, som hur Annas kabinväska studsar mot gatstenarna, ger en fin fördjupning. Det är en känsla jag känner igen.

Att huvudpersonerna inte följer konventionen tycker jag är ett stort plus. Under en italiensk sol är en modig samtida romance som ställer svåra frågor utan att ge enkla svar och får mig som läsare att tänka utanför mina vanliga föreställningar.

Maria, januari 2024