The Fifth Season

Det är inte helt lätt att beskriva handlingen i The Fifth Season av N.K. Jemisin då det är tre separata handlingar som vävs ihop mot slutet.

Historien utspelar sig i en värld som kallas Stillness. En värld där vulkanutbrott, jordbävningar, tsunamis och andra naturkatastrofer är vardag och det finns människor som kan tygla jordens krafter. De kallas orogenes och är fruktade av vanliga människor sk. stills.
Vi får följa Essun, en äldre kvinna vars make mördat deras barn för att de var orogenes. Damaya, ett barn vars föräldrar överger henne för att hon är orogene och Syenite, en kvinna som levt hela sitt liv på akademin för orogenes där hon lärt sig lyda och tygla sina förmågor. Utöver orogenes och stills möter vi flera olika varelser genom historien.

Miljön är långt ifrån medeltida utan känns snarare futuristisk. Genom äventyret får vi glimtar av tidigare civilisationer och vetskap om att det kommer nya efter nuvarande. The Fifth Season kallas den period då Fader Jord utlöser hela sin arsenal av naturkatastrofer och dödar i stort sett allt levande. Det är ett återkommande fenomen genom jordens historia.

Det är en väldigt annorlunda skriven bok, det är väl därför författaren har vunnit en hord av prestigefyllda priser. Det tog mig rätt lång tid att förstå mig på världen med alla termer och uttryck, jag var på väg att ge upp ett par gånger. Jag var heller inte beredd på den mängd information jag överöstes med redan från starten, jag föredrar att smygas in i en fantasy-värld så jag känner att jag hänger med.

Fantasy är en genre där författare verkligen kan ta ut svängarna och utforska olika sociala teman. I den här boken är det förtryck, självständighet och dubbelmoral som behandlas. De viktigaste huvudpersonerna är fyllda av liv och trovärdiga. Verkligen inte onda eller goda utan alla är placerade i en realistisk gråskala. HBTQ är en naturlig del av livet i Stillness och beskrivs utan större åthävor. Sånt är skönt tycker jag.

Men tre handlingar som dessutom är skrivna i olika berättarperspektiv gör boken rörig. Och då boken är lång hann jag glömma en del mellan gångerna jag läste. Boken är första delen i en trilogi så tyvärr slutar den med en rejäl cliffhanger.

Maria, november 2020