Polaris Rising

Science Fiction (sf). Bara namnet kan skrämma. Techno babbel, konstiga ord, maskiner och okänsliga cyborgs. Tröskeln kan kännas otroligt hög.
Tänker du däremot Star Wars eller Star Trek är motståndet kanske inte lika hårt. De tillhör kategorin space opera, en lite mjukare och mänskligare science fiction.

Debuten Polaris Rising av Jessie Mihalik har en handling man känner igen. En prinsessa på flykt slår sig ihop med en förrymd fånge med ett mörkt förflutet för att rädda universum. Båda har ett högt pris på sina huvuden.
Vad man ska ha i åtanke när man läser boken är att det inte är en sf med romanceinslag utan en romance med sfinslag. Det är en puttrande, långsamt växande kärlekshistoria som driver handlingen.

Som nummer fem av sex syskon har Ada von Hasenberg inget inflytande i sin mäktiga familj. Endast genom ett politiskt giftermål får hon ett värde. Hennes far har bestämt vem hon ska gifta sig med men Ada revolterar och flyr. Ada är handlingskraftig, medkännande och en vältränad krigare. Under sin flykt möter hon Marcus Loch. En fd elitsoldat känd som Djävulen av Fornax Zero då ryktet säger att han har dödat sina överordnade i Fornaxrevolutionen. Men stämmer verkligen ryktet?
Båda protagonisterna genomgår en personlig utveckling genom boken som fördjupar deras karaktärer.

Trots att det är en sf med mäktiga familjer som kämpar mot varandra och massor av teknik är det en ganska lättläst och emellanåt rätt rolig bok. Dialogen mellan Marcus och Ada sprakar. Bipersonerna har en viktig funktion att fylla och får faktiskt en egen kärlekshistoria.

Visst hackade historien en aning ibland men överlag är jag nöjd. Är du på jakt efter bok där du får dyka ned i en välbyggd värld med rymdresor, familjeintriger, en stark, kick-ass hjältinna och en tyst men handlingskraftig och passionerad hjälte är det här boken för dig.

Maria, juli 2023