Mine to Possess

I en diffus framtid har mänskligheten delats i tre delar. De känslokalla Psy, hamnskiftarna och människor. Nalini Singh har i serien Psy/Changeling skapat en intressant värld där hon kan utforska många olika skeenden. I Mine to possess är temat utanförskap, framför allt barns utsatthet.

Att jobba med utsatta barn ger Talin Mckade en djup tillfredsställelse. Genom ”sina” ungar kan hon bearbeta sina egna trauman. Som barn blev Talin utsatt för hemska övergrepp av sin styvfar. När hon såg sin bästa vän, Clay, brutalt döda sin styvfar drog hon sig undan allt. Hon blev placerad i ett fosterhem och bad socialtjänsten säga till Clay att hon var död.

Clay Bennet var en arg ung kille, några år äldre än Talin. Han är dessutom en hamnskiftare som måste undantrycka sitt behov att släppa fram jaguaren, sitt andra jag. Hans människomamma tillät inte det och vem som är hans hamnskiftarpappa har han aldrig fått reda på. De egenskaper som utmärker en bra jaguarväktare var redan manifesterade så Clays personlighet var dominant tidigt.

Nu när Talins skyddslingar har börjat försvinna vet hon instinktivt att den enda som kan hjälpa henne är Clay. Så hon tar mod till sig och kontaktar honom.

Historien som rullas upp är knepig att ta till sig. Den är mörk. Talin är psykologiskt trasig och rädd för Clays dominans. Clay är brutalt arg på Talin att hon låtit honom tro att hon var död. Clay, precis som de flesta hamnskiftare i den här serien, är väldigt dominant och jag har full förståelse för Talins rädsla. Trots det fick jag ibland lägga ned boken för jag blev så irriterad på huvudpersonerna. Väx upp och prata med varandra! Men på ett annat plan kan jag förstå deras rädsla. Deras uppväxt präglar deras vuxna handlingar.
Mine to Possess är en berättelse som ställer frågor om arv och miljö. För vi påverkas ju av båda. Men framför allt en historia om att själsligt växa. När man ser sin rädsla i vitögat förminskas den och andra starka känslor kan få plats. Som kärleken.

Maria, december 2022