Angels’ Blood

Ett New York styrt av en hänsynslös ärkeängel skakas av en serie brutala mord.

Elena Deveraux är född till vampyrjägare. Hon kan hitta vampyrer med hjälp av deras doft. Hon kan till och med veta hur gamla de är efter hur de luktar. Normalt får Elena sina fall via den agentur hon jobbar för men den här gången kontaktas hon direkt av Raphael, ärkeängeln som styr New York. Han behöver hjälp att hitta en ärkeängel som hoppat över skaklarna och börjat mörda.
Raphael är inte van att bli motsagd. Senaste gången det hände kunde alla se hur föremålet för hans vrede vred sig i enorma plågor. Elena vägrar vara någons push over. Hon säger vad hon tycker och kräver att få information av Raphael som kan hjälpa henne hitta Uram, ärkeängeln som blivit ond. Raphael i sin tur tycker att allt Elena behöver veta, vet hon redan.
I den här serien är det inte vänliga änglar utsända av gud utan odödliga varelser utan empati och ånger som har delat upp världen mellan sig. Det är ärkeänglarna som ”skapar” vampyrerna. I gengäld för odödlighet måste vampyrerna arbeta ett visst antal år för änglarna. Nu när en av ärkeänglarna har börjat mörda måste de andra ärkeänglarna hitta honom och döda honom. Det finns ingen återvändo för en ängel som hamnat i blodlust.

Efter halva boken blev den som en mörk, väldigt geggig massmördarhistoria. Jag är ganska van med gegg och gore från filmvärlden men det här var väldigt oväntat för mig. Boken började i en mycket mildare anda. Men det var inte vändningen i historien som gör att den inte får mer än en trea, det är den ganska svaga karaktärsbyggnaden. Jag tyckte mest Elena var gnällig och stod på sig om fel saker. Och varför var hon så attraherad av Raphael att hon tog första bästa tillfälle att hoppa i säng med honom trots att vi tidigare förstått att hon inte var särskilt intresserad av sex över huvud taget?
Däremot kunde jag köpa Raphael bättre. Och Illium. Min favorit! Jag hoppas han får en egen bok i serien.

Det andra som var ganska irriterande var att författaren inte förklarade hur änglarna kunde klä sig. Hon lade stor vikt vid deras enorma vackra vingar men hur i hela friden klär de på sig?! På ett ställe stod det att Michaela, en av ärkeänglarna, hade en catsuit på sig. Hade den bar rygg? Eller speciella ving-hål? Sträcker änglarna vingarna rakt bakåt och en vampyr får föra kläderna över vingarna?
Det här gjorde att mina tankar flög i väg ibland och då tappade jag tråden en smula men jag skall definitivt läsa del två i serien.

Maria, mars 2010

Archangel’s Kiss

I en värld där änglar och vampyrer är accepterade krävs en speciell form av polis.

En av Jägarna är Elena Deveraux. Vi mötte henne i Angel´s Blood första boken i Nalini Singhs serie om änglar. Då var hon tvungen att samarbeta med den ängel som styr New York, Raphael. Under jakten på Uram, en ärkeängel som blodtörstigt börjat döda människor och vampyrer, drogs de till varandra och då Elena blev dödligt sårad under slutfighten kunde Raphael inte låta henne dö utan räddade henne och transformerade henne till en ängel.

Här börjar bok två. Raphael har tagit Elena till the Refuge, en hemlig stad där alla änglar kan samexistera, om än väldigt osäkert och under strikta regler. Elena har legat i koma i ca ett år under vilken hennes kropp har förändrats och hennes vingar har växt ut.
Elena och Raphael har accepterat vad de känner för varandra men då Elena är en kvinna av idag och van att ta hand om sig själv och Raphael är runt 1000 år gammal och van att bli åtlydd vid mista vink, uppstår det otaliga friktioner dem emellan. Och om inte det vore nog så är vissa änglar övertygade om att Elena är en styggelse. Skapad av Raphael och inte född av änglar är hon inte renrasig och borde därför dö. Andra är nyfikna på henne och på hur svag hon är. Särskilt änglabarnen har svårt att förstå att en vuxen inte kan flyga än. Över allt hänger hotet från Lijuan och hennes hobby med lik och vampyrer som började märkas i första boken men som blir överhängande nu. Alla ärkeänglar har blivit bjudna till en bal i Elenas ära hos Lijuan och Raphael har en känsla av att det inte kommer att bli helt lätt för Elena att överleva Lijuans ”lekfullhet”.

Jag är faktiskt glad att jag inte gav upp serien efter första boken. Nalini Singh är väldigt bra på att skapa en värld som är trovärdig. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna läsa om änglar. Men då de här änglarna inte är några väna ljusvarelser utan ganska oempatiska varelser fungerar konceptet.
Det händer mycket i boken, det är många trådar att hålla reda på men det ger ett djup till historien jag inte skulle vilja vara utan.
Det är nästan att jag skulle vilja ge boken en femma men det saknas något jag inte riktigt kan sätta fingret på och Fantastiska ger inte ut halva stjärnor så det får bli en fyra men det är en stark fyra!

Maria, april 2010

Visions of Heat

Bok två i Nalini Sings serie Psy-Changeling Visions of Heat är inte lika bra som den första. Upplägget är väldigt lik Slave to Sensations och därför går det inte att undvika jämförelser.

En högt uppsatt Psy utvecklar ett samvete, ett bevis på att hon har förbjudna känslor och anses vara defekt av övriga Psy, träffar het, känslostyrd Changeling. Känslor uppstår och hjältinnan hoppar av till den andra, djuriska, sidan.

Den här gången vet hjältinnan, Faith NightStar att hon är värdefull för sin klan. Genom sin unika förmåga som F-psy (Foreseers, siare) ser hon framtiden 0ch säljer viktig information till företag. Men hon lever ett övervakat och instängt liv då F-Psy ofta drivs till vansinne av sin förmåga.
Världen som Faith känner den vänds upp och ned när en annan Psy tar över hennes hjärna och tvingar henne se ondska. Och när hon upplever sin systers mord börjar hennes psykiska sköldar att rämna. Faith söker hjälp hos den enda Psy hon vet har lämnat PsyNet, det nätverk av hjärnor som håller alla Psy vid liv.
På sin expedition till Sacha Duncan från första boken möter hon Vaughn D’Angelo och Faiths resa mot ett känslomässigt uppvaknande tar sin början.
Vaughn D’Angelo tillhör DarkRiver-klanen trots att han är en jaguar bland leoparder. När hans föräldrar lämnade honom och hans syster som barn i skogen var det på DarkRiver-klanens territorium. Vaughn är vild, vacker och dragen till Faith.

I första boken fanns det många ömma, varma scener med Sacha och hur hon lärde sig leva med sin leopard. De saknades i bok två. Jag får inte riktigt grepp om vare sig Faith eller Vaughn.
Men historien om Psy-Changeling är fascinerande och hur Nalini Singh kom på idéen med PsyNet är förunderlig för mig. Den värld hon beskriver är spännande och fördjupades i den här boken. Världen känns verklig med sina affärsförbindelser, klanpakter och djup vänskap. För att inte prata om den kärlek som uppstår.

Maria, maj 2020