Nattens drottning

Från genrens början runt 1900-talets början har det varit starka alfahannar som möter utsatta kvinnor vilka de styr över fram till han slipas av och inser att han behöver hjältinnan för att kunna leva ett bra liv. Även idag är det ett rätt vanligt tema fast med en modernare twist. Varför det tilltalar en modern kvinna som aldrig i levande livet skulle ta i en dylik man med tång är en intressant frågeställning som dök upp när jag läste Simona Ahrnstedts Nattens Drottning.

Jag hade sett fram emot att läsa Nattens Drottning dels för att det är Simona Ahrnstedt som skrivit den, dels för att boken har fått glödande recensioner. Simona har ett sätt att få en text att flöda som är få förunnat. Hennes språk är nutida och dialogen blir aldrig styltig utan känns naturlig. Huvudpersonerna är tredimensionella med fel och brister. Kate har gjort en klassresa från alkoholisthem i förorten med ensamstående mamma till att äga den coolaste nattklubben i Stockholm. Hon är utåtriktad, business minded och hon har ett härligt driv. Jacob är född i välstånd, har en flott våning i den finaste stadsdelen och frotterar sig med samhällets toppar trots det är han tillbakadragen, tillknäppt och förändringsobenägen.

So far, so good. Jag ser hur det skulle kunna bli en spännande historia då båda har dolda händelser i det förflutna som påverkar dem idag. Men, och för mig är det ett rätt stort men, det är inte Kates och Jacobs kärlekshistoria som står i centrum utan den moderna socialrealismen tar över och blir motorn i historien. Jag har absolut inget emot att samtida svåra ämnen tas upp i en romance men det är inte huvudsaken i de böcker jag föredrar. Det som driver historien framåt i de böckerna är kärleken mellan huvudpersonerna och deras utveckling.

När jag läser en romance söker jag eskapism. Jag vill läsa om starka, dominanta, gärna buttra män som kuvas och förändras av en stark, intelligent kvinna. Varför? För att det dramatiserar och visar upp skillnaderna mellan man och kvinna på ett sätt där kvinnan alltid vinner. Kvinnor är fysiskt svagare, har lägre lön, blir behandlade efter sitt utseende osv så den romance jag gillar visar ett scenario där kvinnorna oundvikligen är vinnare. Jag behöver inte få dagens sociala problem skriven på näsan, jag ser den varje dag när jag lämnar lägenheten.
Nej, jag vill ha en spännande resa där ett par gnuggas mot varandra och blir bättre människor tillsammans. Ge mig en hjälte som svär, förnekar och försöker stå emot med alla medel men som till slut kapitulerar och inser att han blir en bättre människa på grund av hjältinnan och jag suckar lyckligt.

Maria, juli 2022