600 mil till dig

Det är inte lätt att navigera sig fram till bra romance av svenska författare. Det är en snårig skog av Feelgood-böcker att ta sig igenom innan ett och annat guldkorn inom Romance dyker upp. För det är precis vad 600 mil till dig är, ett riktigt romantiskt guldkorn.

Svenska Alice är en kvinna som lagt sitt eget liv på vänt för att stödja sin ansedde hjärnkirurg till make. Sedan de träffades har han vänligt med bestämt styrt Alice liv så hon knappt känner igen sig själv längre.

Amerikanska Nathan jobbar som bibliotekarie och målar på fritiden. Han när en dröm om att skriva en guidebok om sitt älskade New York. Hans fru uppskattar inte hans sätt att leva utan vill ha en annan typ av liv.
Alice och Nathan får kontakt när Alice skrollar på en resesajt och efter att ha spanat in Nathans profil skickar hon av misstag iväg ett meddelande. Hon känner att hon måste förklara sig och skriver ett riktigt meddelande till honom. Sedan går det som det går. De börjar chatta och författaren Lovisa Wistrand skriver skickligt hur deras chatt glider iväg åt helt andra håll än de från början tänkt sig.

Kärlekshistorien har skrivits många gånger förr men Lovisa Wistrand är säker i sitt dialogskapande. Både den mellan Alice och Nathan på nätet och samtalen Alice har med sin bästa vän, Ella, men även samtalen med maken känns nytt och fräscht.

Historien har drag av Romeo och Julia när omgivningen inte ser det kärleksparet ser. Omgivningen ser ytan medan huvudpersonerna ser baksidan och söker något annat. Alice gör en personlig resa och börjar ta tag i sitt liv, bli vuxen. Att det är en otrohet som utlöser händelseförloppet vilket leder till det lyckliga slutet känns trovärdigt. Det ger historien djup och tyngd. De få sexscenerna är fint skrivna. De blir heta eftersom jag känner med huvudpersonerna, jag andas liksom deras luft. Visst, några karaktärer är rätt stereotypa och jag saknar Nathans synvinkel, det drar ner betyget en aning. Men överlag är det en tänkvärd, välskriven och modern kärlekshistoria.

Maria, oktober 2021

The Little Brooklyn Bakery

Sophie Bennings lämnar sitt gamla liv i London efter hon upptäckt att hennes pojkvän redan är gift och har barn. Hals över huvud tackar hon ja till ett jobb i New York och slänger sig på första bästa flyg. När hon anländer till sin lägenhet i Brooklyn har hon svårt att hitta motivationen att lämna den trygga kokongen i lägenheten.
På jobbet delar hon rum med kolumnisten Todd McLennan, känd för sina recensioner och sina äventyr med andra könet. Sophie kategoriserar Todd som en player och håller sitt sargade ego i tryggt förvar bakom en mur av effektivitet och vänskap.

Ett genomgående tema i boken är mat. Sophie är inte bara matskribent, hon älskar att baka och laga maten också så det finns mumsiga beskrivningar av bröd, godsaker och spännande maträtter genom hela boken. Men det är inte maten som är Sophies distraktion utan Todd som visar sig vara Sophies hyresvärds kusin. Bella, hyresvärd och tillika ägare av det bageri som ligger i bottenvåningen av huset blir Sophies närmaste vän. Sophie och Todd börjar umgås. Först som vänner med under resans gång mognar Sophie och hennes känslor för Todd djupnar.

Jag gillar historier som handlar om personlig utveckling. Alla tre huvudpersoner (Sophie, Todd och Bella) genomgår en inre resa som gör dem till starkare människor. Huvudtesen är att våga börja lita på andra människor igen. Att våga blotta sig är inte en svaghet utan en styrka.

Precis som i första boken är språket flödande och okomplicerat. Bokens drama är väl avvägt och blir aldrig överdramatiskt. Karaktärerna är välskrivna, man gillar dem och kan relatera till dem.
Det jag saknade i The Little Brooklyn Bakery jämfört med The Little Café in Copenhagen är mer miljöbeskrivningar. Jag skulle gärna vilja få lite mer information om området där caféet ligger, om de utflyktsmål Todd och Sophie besöker samt de överklassmiljöer i Hampton på Long Island. Jag vet inte om det är för att jag har varit i Köpenhamn oftare än i New York som jag kände mig mer ”där” i första boken men jag hade förväntat mig samma känsla nu. När den inte infann sig blev jag lite besviken.

Maria, april 2021