Sleep No More

När en gigant inom romance släpper en ny paranormal serie kliar det i fingrarna att börja läsa. Sleep no more är inte dålig men tillhör heller inte Jayne Ann Krentz toppskikt.

Jayne Ann Krentz (JAK) är en skicklig författare. Hon skriver inom flera kategorier inom romance. Den här gången är det en romantic suspence med paranormala inslag, en av mina favoritkategorier. Men då jag har läst många av hennes böcker vet jag också att hon, som alla, har både toppar och dalar. Sleep No More börjar lovande när JAK mejslar ut en historia om tre kvinnor med vaga paranormala förmågor vilka genom en olycka får sina förmågor förstärkta. Efter olyckan blir kvinnorna blir vänner och för att försöka förstå vad som hänt startar de poddcasten Lost Night files, där de gör efterforskningar kring paranormala fenomen.

Ingen av kvinnorna har något minne av olyckan och när en kämpande författare, Ambrose Drake, kontaktar dem med samma problem bestämmer Pallas Llewellyn sig för att träffa honom. Det här är upptakten till en ganska spännande historia som börjar med Drakes förlorade natt på ett institut för sömnbrist för att så småningom vävas ihop med Pallas upplevelser och vi förstår att något kusligare än olyckshändelser ligger bakom. Första hälften av boken bygger upp stämningen och sätter tonen. Karaktärernas förmågor vävs in i historien så de blir helt självklara. Huvudpersonerna dras tidigt till varandra men deras mentala tillstånd gör att de är osäkra på sina känslor, därför är historien också sparsmakad på sexscener. Den som finns är passionerad men vi är inte med hela vägen, en sk. fade-to-black.

Tyvärr är det rätt många bipersoner som egentligen inte tillför något men som vi läsare ändå måste hålla koll på, vilket gör historien ganska rörig. Att sen huvudpersonerna i egna kapitel berättar sin syn på samma händelser gör att historien blir lite baktung.

I Sleep No More vänds huvudpersonernas värld upp och ner men att vara en outsider är inte alltid så tokigt visar denna lättlästa, snabbfotade och spännande historia. Och jag kommer alldeles säkert läsa del två då JAK har en förmåga att skriva invecklade intriger och skapa mångfacetterade karaktärer.

Maria, november 2023