The English Oak
När Bronte Miller inser att hon inte har något som håller henne kvar i Yorkshire, England följer hon sin döda mammas råd och reser till Australien. När hon får jobb som guvernant och kock börjar ett nytt liv för Bronte och hennes dotter Madeline på en stor farm långt ute i kargheten som är Australian Outback .
Redan från början fångar författaren mig genom sina beskrivningar av Australien och särskilt av livet på en stor farm. Det är hett, fullt av flugor och farliga djur men, ändå, alldeles underbart.
Genom hela boken får vi veta mer om de personer som bor på farmen och hur mycket jobb det faktiskt är. Jag gillar smådetaljer som hur ofta de åker och handlar mat (inte så ofta) och hur de planerar efter vad de har i sitt stora skafferi. Att köttet de äter kommer från gårdens djur, hönsen måste matas för att de ska få ägg osv.
Bronte är trovärdig i sin initiala förvirring men som en praktisk och jordnära person löser hon de problem hon ställs inför. Fårstölder och en otrevlig händelse mellan Bronte och en anställd på en intilliggande farm bidrar med en smula spänning.
Ett huvudtema är Brontes sökande efter sin far. Hennes mamma hade aldrig berättat vem det var mer än att de älskade varandra. Brevväxlingen mellan Bronte och hennes engelska advokat var fina däremot blev upplösningen väldigt fel och inte trovärdig. Jag kan inte säga så mycket mer om det utan att förstöra storyn, måste bara påpeka att Australien är stort. Väldigt stort.
En småputtrig bok utan stora omvälvande känslor eller dramatiska mysterier. En bok nära livet. Det är slutet av historien om Brontes far som drar ner betyget. The English Oak är del två i Heather Reyburns serie om Tullagulla, vilket är namnet på farmen, men boken går alldeles utmärkt att läsa på egen hand.
Maria, april 2021