The Viscount and the Vicar’s Daughter

Ännu en finstämd, rolig och vacker historia i det viktorianska England. Den viktorianska eran är känd för sin elegans och prestationer inom konst och arkitektur. Denna tid omfattade en tid med stora sociala, politiska och ekonomiska förändringar. Men också för sitt strikta sociala liv, särskilt i de finare kretsarna samt för en avgrundsdjup fattigdom. En del av detta smyger sig in i boken.

Under många, många år har Tristan Sinclair, Viscount St. Ashton levt ett liv i sus och dus med alldeles för mycket alkohol och hasardspel. Det började när Tristan blev felaktigt anklagad för att har ruinerat en ung kvinna. När sanningen kom fram till slut kunde Tristan inte förlåta sin far och bror för att de inte trott honom när han bedyrade sin oskuld.
På senare tid har han tröttnat på sitt vilda leverne men hans dåliga rykte förföljer honom. Inte för att han gör något för att skaka av sig det heller.

Valentine March är föräldralös. Hennes mamma dog när Valentine föddes och hennes pappa dog för ett år sedan. Ensam i världen beslutar sig Valentine för att ta jobb som sällskapsdam åt Lady Hortensia Brightwell och hennes dotter Felicity. Som dotter till en icke-adlig präst finns inte så många alternativ.

Tristan och Valentine möts helt apropå när Tristan hör någon gråta hjärtskärande i en glänta. Där ser han en relativt ung kvinna, i en trist, oformlig klänning och med glasögon. Men när hon vänder sig emot honom ser han att hon har en ängels ansikte.

Det här är början på en, i min smak, allt för kort historia. Tristan, Valentine och personerna närmast dem beskrivs fylligt och trovärdigt. Jag kunde inte annat än att bli förtjust i både Tristan och Val. Båda var vilse i livet men tillsammans hittade de stabilitet och kärlek. Inte helt utan problem. Tristans pappa ser till att hålla Val ifrån honom, Valentines släktingar, när de hittas, vill inte veta av henne och Lady Hortensia Brightwell och hennes dotter gör allt de kan för att smutskasta Valentine.

The Viscount and the Vicar´s daughter är hjärtevarm, lättsam och rätt kul!

Maria, september 2020