Av skuggor märkt

Att byta liv i 50-årsåldern är en stor händelse. Att ta steget att flytta till en liten ort på en ö gör inte flytten enklare. Men det är precis vad Anki Karlsson i Marianne Cedervalls bok Av skuggor märkt gör.

När hennes tidigare otrogne och nu svårt sjuka make äntligen dör tar hon steget och uppfyller sin dröm om en gård på landet med hästar. Hon flyttar till Mullvalds, en fiktiv men ack så träffsäker ort på Gotland. Anki längtar efter ett lugnt liv med sina hästar men inom kort skakas orten av hästmisshandel och ond bråd död.

Författaren har en stadig hand när hon beskriver orten och dess befolkning. Som uppvuxen på en liten ort på Gotland känner jag igen mig. Och även om karaktärerna kan kännas lite klyschiga finns de i verkligheten, här lite förstärkta för att föra historien framåt.
Huvudpersonen Anki är en pigg dam i sina bästa år med skarp, analytisk hjärna. Beskrivningen av henne svajar dock lite ibland. Hon är trygg och modig men blir ändå rädd för småsaker. Hon är ganska självisk när hon får upp spår. Det jag tyckte var ovanligt var att hon brydde sig inte så mycket om sina barn, de slängdes in lite från sidan ibland. Hjälten Tryggve, en pensionerad kommissarie är en trevlig bekantskap med sin hund Putte och sina stunder i växthuset. I början sörjde han sin särbo men det försvann någonstans mitt i boken. Det kändes som en tråd som glömdes bort.

En annan invändning var ett minne Anki delgav Tryggve mot slutet av boken. Det kändes onödigt. Det gav ingenting till vare sig mordhistorien eller till Ankis karaktär. Och en sak till. Det här är en pusseldeckare och som brukligt får vi ledtrådar genom historien. Min invändning är att mördaren genomgick nästan en Dr Jekyl/Mr Hyde förvandling när det uppdagades vem det var. Författaren använde plötsligt helt andra ord som till exempel ”näve” i stället för ”hand”. Det kändes lite ”over-kill” för mig, jag hade inga som helst problem att förstå mördaren utan dessa överdrifter.

Men i det stora hela gillade jag boken och kommer absolut läsa del två.

Maria, juli 2021