En kvinnas guide till kaos och skandal

Strikta sociala regler, en kärlekstriangel, snabbfotat dialog och vackra Bath som bakgrund. I Sophie Irwins nya bok En kvinnas guide till kaos och skandal får du allt det. Men du får också stereotypa karaktärer och slutet blir likt en katt med zoomies – det går undan.

En kvinnas guide till kaos och skandal handlar om hur en ung kvinna styrs först av sin familj, sen av de strikta sociala koderna i de övre skikten av societeten och slutligen av den man hon tror sig älska. När Eliza Balfour blir änka efter 10 år ärver hon en förmögenhet vilken ger henne möjlighet att frigöra sig och leva på sina villkor.
De sociala reglernas och vissa karaktärernas gestaltning snuddar på satir. Allt är skrivet lätt och luftigt och du ska inte förvänta dig något direkt djup. Ju mindre du tänker, desto roligare är boken. Det är många härliga scener med Eliza, till exempel när hon lär sig att köra häst och vagn av den skandalomsusade Lady Caroline. Vänskapen mellan Eliza och hennes kusin Margaret beskrivs fint. Det finns även ett HBTQi-par som jag hejade vilt på!

De manliga karaktärerna, Melville och Somerset, är lite luddiga i kanterna. Melville har indiskt påbrå, vilket ger en intressant möjlighet att utforska rasism och utanförskap. Somerset är en stereotyp engelsk lord som tror han är framsynt men snubblar på målsnöret. Jag hade gärna sett en fördjupning av båda karaktärerna. Det skulle förklara Elizas snabba byte av kärleksintresse.

Det som drar ned betyget är alla upprepningar. Det finns inte en chans att vi missar hur jobbigt Eliza haft det eller hur orolig hon är över att bryta konventionerna. Tyvärr känns det som att författaren skriver oss på näsan, att vi läsare inte har kapacitet att minnas i mer än två kapitel.

Jag fick en svag förnimmelse av Jane Austens Övertalning men där Austen har en svårslagen känsla för sin samtid blir Irwins bok mer likt Julia Quinns Bridgerton-serie. En historisk fantasi, fast utan Quinns sex. Inget ont i det. Ta med dig boken till hängmattan, stranden eller uteserveringen. Även om den är lång känns den inte tung på något sätt. Lika lätt att mumsa i sig som en sorbet. Och vem gillar inte fluffig sorbet?!

Maria, maj 2024