Julen enligt Julia

En lättsam romcom med oväntat djup i vintervackra Visby.

När livet faller samman runt Julia med julfirande, som hon avskyr, knäppa nätdejter och press på jobbet, nappar hon på ett erbjudande att vara kattvakt i ett hus i Visby på Gotland.
Petters liv har brakat samman. Efter skilsmässan börjar han fundera på vad som är viktigt i livet. När ex-frun meddelar att hon och deras dotter ska fira jul på släktgården på Gotland nappar han på ett erbjudande om att vara kattvakt i ett hus i Visby.

Julen enligt Julia är en härlig historia om två lätt trasiga och rätt omogna människor som blir tvungna att växa upp och ta tag i sina problem. På vägen möter Julia och Petter en radda ömsint beskrivna bipersoner som hjälper dem till rätta. Även själva Visby stad spelar en viktig roll i boken. Jag har det från säker källa att författaren har varit i Visby. Och varit insnöad. Att författaren Kristin Emilsson väver in samtida problem som till exempel de eviga strömavbrotten och hur icke gotlänningar med stora plånböcker köper upp gamla släktgårdar ger historien förankring i den gotländska myllan. Jag gillade även att de flesta karaktärerna fick ha sin sexualitet, hur Emilsson fint hintar att även paret 50+ har ett aktivt sexliv. Det är med varsam och ömsint penna Kristin Emilsson leder sina karaktärer framåt.

Julen enligt Julia är en varm och rolig feelgoodbok. Jag föll pladask för både Julia och Petter. Det var så mycket igenkänning i deras med- och motgångar. Kristin Emilsson har en härlig känsla för både humor och allvar.

Maria, december 2021