Överenskommelser

Överenskommelser av Simona Ahrnstedt är första boken i hennes serie kring slottet Wadenstierna. Det är även Simonas debut-romance. Efter att ha läst många historiska böcker satta i ungefär samma tidsperiod som Överenskommelser var jag spänd på att läsa den. Men tyvärr höll den inte hela vägen för mig.
Och, du som gillar Jane Austen, tro inte omslaget. Det här är väldigt långt ifrån Jane Austens sätt att skriva. Den enda likheten är tidsperioden.

Beatrice Löwenström, vår hjältinna, är en blandning av en hunsad kvinna av sin tid och en fritänkare. Hon älskar konst och drömmer om att få resa. Hennes föräldrar är döda och hon bor på nåder hos sin farbror. Det visar sig att hon har blivit tuktad i hela sitt liv. När hon möter Seth Hammerstaal, vår hjälte, sätts hennes värld i brand.

Seth Hammerstaal är en man av sin tid men samtidigt en nytänkare. En superrik industrimagnat med ett något tvivelaktigt rykte. Han blir fascinerad av Beatrice både av hennes yttre och av hennes intelligens.

Nu drar en virvelvind av händelser igång. Det är baler, våldtäkter, resor, olyckor, äktenskap och intriger. Och lite sex. I mitt tycke kunde boken ha redigerats rätt hårt, det var alldeles för många trådar och folk att hålla reda på samtidigt som ingen fick något riktigt djup. Dessutom tyckte jag att slutet blev lite, jaha… Med så många trådar att hålla reda på, och för författaren att avsluta, blev det rätt rumphugget.
Och även om jag kan förstå att det yttre var viktigt vid den här tiden kändes många av hjältens presenter rätt ytliga och materialistiska.

Däremot något jag uppskattade var skildringarna från Stockholm och societetslivet där. En rolig anekdot är att samtidigt som jag läser boken och fascineras av alla vackra klänningar sydda av Augusta Lundin visar ett av de större museerna här i Stockholm en utställning med hennes kreationer. Fakta och fiktion i ett!

Maria, januari 2021