Ett oväntat arv

När Madeleine Fors föräldrar omkommer i en bilolycka blir hon och hennes bror, Erik, ansvariga för familjens hästgård. Erik, hennes bror, är mer intresserad av sitt eget tävlande som lovande hoppryttare än att hjälpa Madeleine att driva gården. Av sina föräldrar har hon lärt sig att ensam är stark men hur förtvivlat hon än försöker hinna med allt, räcker hon ändå aldrig till.

Henrik gick som barn i huset Fors. Till skillnad från sin egen far var Madeleines föräldrar de enda som trodde på honom. Nu efter olyckan är allt omkullkastat. Han har blivit dömd av bygden eftersom han körde olycksbilen och få pratar med honom. Särskilt inte Madeleine. Så när hon kontaktar honom för hjälp med sina hästar undrar han vad som ligger bakom.

Jag gillar böcker där huvudpersonerna utvecklas genom historien och det stämmer för både Madeleine och Henrik. Båda har höga personliga hinder att ta sig över för att kunna acceptera sig själva. Utan att vara tillfreds med sig själv är det svårt att släppa in någon annan. Det jag saknar är lite mer höjder och djup i själva kärlekshistorien om Madeleine och Henrik. Ett oväntat arv är del 1 i serien Kungsbackakvartetten så de kanske kommer tillbaka.

Boken är fylld av ett härligt galleri av bikaraktärer, några är rätt viktiga för att driva historien framåt. Vera och Iris är två underbara personer, två äldre kvinnor med skinn på näsan och bestämda åsikter. Kul att se hur Sofia Ymén gestaltar dem så olika fast de har samma mål.

Ett oväntat arv av Sofia Ymén är en feelgood av gott slag. Inget är jättehemskt och inget är himlastormande. Sofia Ymén hanterar språket utmärkt, det är verkligen ett nöje att läsa hennes texter så jag ser fram emot att dyka ner i de andra delarna av serien.

Maria, juni 2021

Hemma där hjärtat väntar

Att flytta från en hetsig storstadspraktik med alla moderna, högteknologiska maskiner till en landsbygdspraktik där Klaras egna kunskaper är det viktigaste fanns inte i hennes planer. Hon trivdes med sitt liv i Göteborg och tänkte sällan på hembygden hon lämnat bakom sig. Men när en manlig veterinär får den tjänst hon sökt och mer eller mindre blivit lovad känner hon sig sviken och hennes fasad börjar spricka.
Klaras morbror dör och testamenterar allt till henne. Inklusive sin veterinärpraktik. Den blir hennes om hon driver den i sex månader. Klara åker till Österby, byn där hon växt upp och där hennes morbror bott hela sitt liv. Hennes inledande plan är att gå igenom huset och driva praktiken i sex månader för att sedan sälja allt och återgå till sitt liv i Göteborg.

Alex har aldrig haft någon annan dröm än att ta över familjens gård. I drömmen ingick ungdomskärleken Klara. När hon inte har samma dröm som han utan flyttar till Göteborg stannar Alex kvar med sina trasiga känslor. Nu, när Klara har kommit tillbaka, vet han inte riktigt hur han ska förhålla sig till deras förflutna.

Klara har växt upp med sin mamma och hennes man, hon har aldrig fått reda på vem hennes biologiska far är. Historien om Klaras pappa kändes som onödig utfyllnad. Den fyllde bara på med ännu fler personer som egentligen inte för historien framåt. De sidorna hade kunnat ägnas åt att fördjupa kärlekshistorien mellan Klara och Alex. Jag saknade tyngd i den. Det är så många bifigurer som tar för mycket plats. Både Klara och framför allt Alex blir en smula diffusa för mig. Det känns som om Ingrid, assistenten på veterinärpraktiken är mer fyllig och tredimensionell än huvudpersonerna.

Som utflyttad från landet känner jag igen mig i mycket. I miljöbeskrivningarna, i personerna och interagerandet i byn. Alla vet allt om alla. Det är både en plåga och en trygghet. Och det gjorde att jag tyckte om historien. Hemma där hjärtat väntar är Sofia Yméns debut och jag ser fram emot att läsa fler böcker av henne.

Mera svensk romance till folket!

Maria, maj 2010